Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 22:45
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Walmart: Πώς μία εργαζόμενη με σύνδρομο Down τα «έβαλε» με τον κολοσσό

Walmart: Πώς μία εργαζόμενη με σύνδρομο Down τα «έβαλε» με τον κολοσσό

Η Μάρλο Σπεθ λάτρευε τη δουλειά της στη Walmart στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Ομως, ξαφνικά μετά από σχεδόν 16 χρόνια εργασίας, η Walmart την απέλυσε το 2015. Η Σπεθ, η οποία έχει σύνδρομο Down, καταστράφηκε.

Η αδερφή της είπε ότι η 55χρονη Σπεθ έχασε το σκοπό της ύπαρξής της όταν έχασε τη δουλειά της, καθώς στον εργασιακό της χώρο ερχόταν σε αλληλεπίδραση με πελάτες, λαμβάνοντας και επαίνουν για τις εργασιακές επιδόσεις της. Οταν η Σπεθ έβλεπε κάποια διαφήμιση για τη Walmart στην τηλεόραση ή όταν περνούσε κάποιο φορτηγό της εταιρείας αυτή έκρυβε το κεφάλι της με τα χέρια της. «Γιατί εμένα; Γιατί μου το έκαναν αυτό;», διερωτώνταν συνεχώς, όπως αναφέρει η αδελφή της μιλώντας στο CNBC. 

Και τότε η αδελφή της αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η ίδια μαζί με την Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή κατά της Walmart για την απόλυση της Σπεθ.

Τελικά, οι δικαστές σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ουισκόνσιν απεφάνθησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Walmart παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε την Σπεθ. Οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι η εταιρεία έκανε διακρίσεις σε βάρος της Σπεθ, όταν αρνήθηκε να διευκολύνει τη συγκεκριμένη εργαζόμενη λόγω της αναπηρίας της επαναφέροντάς την σε ένα πόστο στο οποίο είχε καταφέρει να αποδώσει για περισσότερα από 15 χρόνια.

Ο νόμος των Αμερικανών με αναπηρίες απαιτεί από τους εργοδότες να προβαίνουν στις κατάλληλες προσαρμογές και αλλαγές τόσο για τους εργαζόμενους τους όσο και για τους πελάτες τους.

Οι δικαστές υποχρέωσαν τον αμερικανικό γίγαντα λιανεμπορίου να πληρώσει περισσότερα από 125 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση – ένα από τα υψηλότερα που καταβάλεται προς ένα μεμονωμένα άτομο. 

Ωστόσο, η αποζημίωσε μειώθηκε από το δικαστήριο στα 300.000 δολάρια, το μέγιστο επιτρεπόμενο βάσει του νόμου.

Η Walmart εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να κληθεί να πληρώσει επιπλέον πρόστιμο, συν τους χαμένους μισθούς και τους τόκους για την εργαζόμενη Σπεθ. Η Walmart θα μπορούσε επίσης να υποχρεωθεί από το δικαστήριο να προβεί σε ορισμένες αλλαγές στην εταιρεία. 

Να σημειωθεί ότι η Walmart αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, με περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως. Η εταιρεία το 2020 κατέγραψε έσοδα περίπου 560 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News