Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 20:22
ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αpple: Στην κορυφή της κατάταξης για πρώτη φορά από το 2016 στις πωλήσεις κινητών

Αpple: Στην κορυφή της κατάταξης για πρώτη φορά από το 2016 στις πωλήσεις κινητών

Την κορυφαία θέση ως προς τις πωλήσεις έξυπνων κινητών κατέλαβε ξανά η Apple για πρώτη φορά από το 2016, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 πώλησε περισσότερες συσκευές από κάθε άλλη εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνίστριάς της Samsung, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. Η νοτιοκορεατική κατασκευάστρια έξυπνων κινητών πέρασε στη δεύτερη θέση της κατάταξης.  

H Apple πώλησε περίπου 80 εκατ. έξυπνα κινητά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές, ακόμη και τη Samsung. Είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός κολοσσός καταλαμβάνει την πρώτη θέση από το 2016. Σε αυτό συνέβαλε, σύμφωνα με τη Gartner, η μεγάλη ζήτηση για iPhone 12 κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η προσβασιμότητα στα δίκτυα 5G και ο νέος εξωτερικός σχεδιασμός των συσκευών. Τα αποτελέσματά της άλλωστε έδειξαν ότι η Apple αντεπεξήλθε στην κρίση του κορωνοϊού πολύ αποτελεσματικότερα και καλύτερα από τους ανταγωνιστές της. 

Τον προηγούμενο μήνα, η άλλη εταιρεία ερευνών IDC είχε υπολογίσει τις πωλήσεις έξυπνων κινητών της Apple στα 90,1 εκατ. συσκευές στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επισημαίνοντας ότι ήταν το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας, με βάση τις πωλήσεις. Η Apple, η οποία δεν ανακοινώνει συγκεκριμένο αριθμό για τις πωλήσεις των συσκευών της, είχε ανακοινώσει στα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ότι η αξία των πωλήσεων iPhones έφθασε στα 65,6 δισ.δολάρια, με αύξηση 17% σε ετήσια βάση. 

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Gartner, η αγορά έξυπνων κινητών συρρικνώθηκε 5,4% το 2020, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με το μερίδιο αγοράς της Apple να αυξάνεται 3,3%. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η Huawei, η οποία «είδε» το μερίδιο αγοράς της να συρρικνώνεται 24,1% πέρυσι, παρότι κατέλαβε την τρίτη θέση από πλευράς όγκου πωλήσεων. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 41% στο τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των κυρώσεων που της επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Διολίσθησε στην πέμπτη θέση στην κατάταξη, χαμηλότερα από τις κινεζικές ανταγωνίστριές της Xiaomi και Οppo. Είναι η πρώτη φορά από το 2013 που η Huawei δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους τέσσερις κορυφαίους κατασκευαστές έξυπνων κινητών στον κόσμο σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Gartner. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News