Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 07:25
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδός Πειραιώς αλλάζει – Νέες χρήσεις σε παλιά ακίνητα

Η οδός Πειραιώς αλλάζει – Νέες χρήσεις σε παλιά ακίνητα

Σημαντικές επενδυτικές κινήσεις δρομολογούνται για την αξιοποίηση των παλιών βιομηχανικών ακινήτων επί της οδού Πειραιώς, αλλά και του Ελαιώνα ευρύτερα, που προβλέπεται να μεταμορφωθούν σε χώρους κατοικίας, φιλοξενίας, εργασίας, αναψυχής και πολιτισμού, δίνοντας έτσι σημαντική υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή. Για τον σκοπό αυτό, εκτιμάται ότι θα επενδυθούν συνολικά κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά την εξαγορά του παλιού εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ∆ΕΛΤΑ στην οδό Κερκύρας στον Ταύρο (πλησίον της Πέτρου Ράλλη), που άλλαξε χέρια πριν από μερικούς μήνες αντί ποσού 8 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο από το 2017, όταν η μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια εταιρεία Froneri (κοινοπραξία της Nestlé και της βρετανικής εταιρεία R&R) επέλεξε να διακόψει τη δραστηριότητα της παραγωγής παγωτού. Το ακίνητο αποκτήθηκε από την ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων MRP Development, η οποία αναμένεται να προκρίνει μια αξιοποίηση μεικτής χρήσης, που είναι πιθανόν να περιλαμβάνει κατοικίες, χώρους εστίασης και αναψυχής και πιθανώς και εμπορίου. Το ακριβές μείγμα χρήσεων, όπως και η κατανομή τους, θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο κι αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Το ακίνητο περιλαμβάνει δομημένους χώρους άνω των 20.000 τ.μ., χωρίς προς το παρόν να είναι σαφές το αν θα διατηρηθούν στο σύνολό τους. H MRP Development επιχειρεί να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά ήδη από τις αρχές του 2020, έχοντας μάλιστα επικρατήσει σε διαγωνισμό που είχε πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕ∆ για την αξιοποίηση κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ και πάλι στην περιοχή του Ταύρου. Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής προκάλεσαν τελικά την αποχώρηση της εταιρείας από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, επιλέγοντας να αξιοποιήσει το παλιό εργοστάσιο της ∆ΕΛΤΑ. Με έδρα το Αμστερνταμ, η MRP αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ακινήτων της Ολλανδίας, έχοντας αναπτύξει 1,5 εκατ. τ.μ. ακινήτων.

Κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ αναμένεται να δαπανήσει η Noval Property για τη μεταμόρφωση της παλιάς Χαλκόρ στην πρώτη πράσινη γειτονιά της χώρας, φέροντας τη σχετική πιστοποίηση κατά LEED Neighborhood. Πρόκειται για ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 252, δίπλα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα δημιουργηθεί μια συνολική ανάπτυξη 106.000 τ.μ., που θα περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, φιλοξενίας (ξενοδοχείο), κατοικίας, μουσείου και χρήσεις εμπορίου και εστίασης. Πέραν του μεγάλου πάρκου και των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, κυρίαρχο στοιχείο της ανάπτυξης αποτελούν και οι κατοικίες που θα φιλοξενούνται στο ακίνητο. Θα πρόκειται για διαμερίσματα προσιτού χαρακτήρα, που θα απευθύνονται κυρίως σε νέα νοικοκυριά, ίσως ακόμη και φοιτητές, τα οποία η Noval σχεδιάζει να εκμισθώνει με μακροχρόνιες μισθώσεις.

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση αφορά την αναβάθμιση του ακινήτου του παλιού εργοστασίου Τσαούσογλου, στην οδό Πειραιώς 260, όπου φιλοξενείται το Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για ένα ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα από το υπ. Πολιτισμού, που δαπάνησε 12,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του από την Εθνική Τράπεζα. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αξιοποίηση του ακινήτου για πολιτιστικούς λόγους. Πρόκειται για μια έκταση 31,6 στρεμμάτων, επί της οποίας έχουν ανεγερθεί 15 κτίρια, με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία.

Σημαντικό είναι και το έργο ύψους 140 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί σε έκταση στην περιοχή του Ταύρου. Πρόκειται για οικόπεδο 8,7 στρεμμάτων στην Πειραιώς 166, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Εργαστήριο ∆ημοσίων Εργων, μια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Εκεί θα αναπτυχθεί ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Οι συνέργειες θα είναι δεδομένες, όπως επίσης και η θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του υπ. Υποδομών, όχι μόνο λόγω των περιβαλλοντικών προδιαγραφών του νέου κτιρίου, αλλά κι εξαιτίας της μείωσης των μετακινήσεων που θα προκύψει από τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα χώρο. Στο πλαίσιο της εν λόγω επένδυσης πρόκειται να κατασκευαστεί και μια πεζογέφυρα πάνω από την οδό Πειραιώς, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο νέο κτίριο γραφείων. Η επένδυση γίνεται μέσω Σ∆ΙΤ, με ανάδοχο την κοινοπραξία ανάμεσα στην Intrakat και στη Redex του ομίλου Κοπελούζου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News