ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινάει η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων

Ξεκινάει η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 δικαστηρίων και εισαγγελιών σε όλη τη χώρα που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των οκτώ σχημάτων που έχουν αναλάβει να την υλοποιήσουν, περιλαμβάνοντας οκτώ εκτελεστικές συμβάσεις. Κάθε δηλαδή, σχήμα θα αναλαμβάνει να υλοποιεί ένα υποέργο από τον μεγάλο αριθμό έργων που περιλαμβάνει το εγχείρημα της ψηφιοποίησης των αρχείων. Οταν το ολοκληρώνει –εκτιμάται σε διάστημα μερικών μηνών– θα ακολουθεί η ανάθεση ενός νέου υποέργου στον επόμενο, βάσει σειράς κατάταξης, ανάδοχο.

Το έργο της τάξεως των 97 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσουν η Intrakat, o ΟΤΕ, ο όμιλος Μυτιληναίος (μέσω της ΜΕΤΚΑ)  και οι κοινοπραξίες Uni Systems-Αρχειοθήκη, Profile-Nova, Vodafone-Inform-Cosmos Computers, Globitel-Master και Netcompany-Intrasoft-Qualco. Θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και οι ανάδοχοι θα υλοποιήσουν και το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης εγγράφων και ψηφιακών αρχείων, εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές και θα διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με τον τρόπο αυτό οι χρονοβόρες αναζητήσεις έγχαρτων τίτλων στα τοπικά δικαστήρια θα πάψουν, με την ψηφιακή έκδοση να ανακτάται από το σύστημα ψηφιακής αρχειοθέτησης. Είναι ενδεικτικό ότι στην Εισαγγελία Εφετών το αρχείο φυγοδίκων και φυγοποίνων αριθμεί περίπου 40.000 έγγραφα, ενώ στα Ειρηνοδικεία υπάρχουν περίπου 2,7 εκατ. αποφάσεις, διαταγές πληρωμής-απόδοσης μισθίου και δηλώσεις τρίτου σε φυσική μορφή.

Νέα έργα

Ένα ακόμη μεγάλο έργο ψηφιοποίησης που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται σύντομα περιλαμβάνει την μετατροπή σε ψηφιακών των έγχαρτων αρχείων του συστήματος υγείας. Πρόκειται για περίπου 157 εκατ.σελίδες και εξετάσεις απεικόνισης και 20 εκατ. φιλμ-εκτυπώσεις ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων.

Κι ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στην έγκαιρη υλοποίηση των ψηφιακών έργων, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η Κοινωνία της Πληροφορίας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Ασθενίδη, έχει δημοπρατήσει το μεγαλύτερο τμήμα των μεγάλων ψηφιακών projects, υπολογίζονται σε περισσότερες από 50 οι δράσεις που πρόκειται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα.

Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων «ΑΙΓΙΣ». Περιλαμβάνουν την μερική αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής της μονάδας ευρωπαϊκού αριθμού 112, τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ασύρματης επικοινωνίας για το Πυροσβεστικό Σώμα και τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης στόλoυ οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος. Δύο ακόμη έργα, στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ, περιλαμβάνουν την προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών και την προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος.

Επίκειται ακόμη, η σύναψη συμφωνιών με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών Πολιτικής Προστασίας και την προμήθεια συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News