Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 07:35 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η εταιρεία που «έφαγε» πρόστιμο για αθέμιτη κερδοσκοπία με τα κλιματιστικά;

Ποια είναι η εταιρεία που «έφαγε» πρόστιμο για αθέμιτη κερδοσκοπία με τα κλιματιστικά;

Ποια είναι η εταιρεία στην οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμο €610.190 για αθέμιτη κερδοφορία σχετικά με το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»;

Η ΑΓΗΝΩΡ ιδρύθηκε το 1986 και δραστηριοποιείται στους κλάδους της εμπορίας κλιματιστικών μηχανημάτων, της εμπορίας ελαστικών τροχοφόρων οχημάτων και της εκμετάλλευσης ακινήτων.

Ο όμιλος εταιρειών Τουρνικιώτη είναι επίσημος διανομέας της Mitsubishi Electric και αποκλειστικός διανομέας της Mitsubishi Heavy Industries.

Είναι επίσης αποκλειστικός διανομέας της MIDEA για διάθεση προϊόντων CAC (πολυδιαιρούμενα συστήματα κλιματισμού, αντλίες θερμότητας, συστήματα νερού) και της TCL Corporation για τα προϊόντα κλιματισμού.

Τέλος αποτελεί αποκλειστικό αντιπρόσωπο των ελαστικών Toyo Tires, Linglong και Lanvigator στην Ελλάδα.

Αυξημένα μεγέθη

Το 2022 οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 29% στα €44,21 εκατ. Κάτι το οποίο η διοίκηση το αποδίδει στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στην αυξημένη ζήτηση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων ψύξης και θέρμανσης.

Το μικτό κέρδος ανήλθε σε €9,6 εκατ. έναντι €7,23 εκατ. το 2021, ενώ τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης διαμορφώθηκαν σε €7,24 εκατ. το 2022 έναντι €5,82 εκατ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 24,4%, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αμοιβών προσωπικού, αμοιβών συνεργατών και των συναλλαγματικών διαφορών.

Τέλος, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 24,4% στα €3,97 εκατ., ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και για τα προ φόρων κέρδη, κατά 27,8%, στα €2,57 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, αυτός ανήλθε σε €21,44 εκατ. με αύξηση 3,8%, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της 31/12/2022 διαμορφώθηκαν σε €1,85 εκατ. έναντι €1,59 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Όπως αναφέρεται στις τελευταίες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ο κυριότερος στόχος της διοίκησης με την Καλλιόπη Τουρνικιώτη στη θέση του προέδρου & CEO, για το 2023 ήταν “η ενίσχυση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο του κύκλου εργασιών του ομίλου, η περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας του και η ποιοτική αναβάθμιση των οργανωτικών του υποδομών. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι προοπτικές, τα αποτελέσματα και η εν γένει πορεία του Ομίλου τελούν σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά και οικονομία, ιδίως λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων, της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία με απρόβλεπτες ενδεχομένως για την παγκόσμια και εγχώρια οικονομία επιπτώσεις”.

Κλάδος κλιματισμού

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συνολικότερες εκτιμήσεις της διοίκησης της ΑΓΗΝΩΡ για τις μελλοντικές προοπτικές των δύο κλάδων όπου δραστηριοποιείται. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές αυτές, προς το παρόν επηρεάζουν θετικά τον κλάδο καθώς αυξάνουν την ζήτηση για κλιματιστικά μηχανήματα, ιδίως αντλίες θερμότητας οι οποίες θεωρούνται από τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές ψύξης και θέρμανσης. Σχετικές μελέτες εκτιμούν πως η παγκόσμια αγορά κλιματιστικών θα επιτύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για την περίοδο 2021 – 2030. Υπογραμμίζεται ότι η ΑΓΗΝΩΡ “λόγω της πολυετούς παρουσίας της στον κλάδο και της υψηλής τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει αποτελεί one stop solution για την αγορά κλιματισμού και θέρμανσης. Επίσης διαθέτει εμπορική συνεργασία και αποκλειστική αντιπροσώπευση κορυφαίων brands που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες του κλιματισμού παρέχοντας μάλιστα ευρεία τιμολογιακή διαβάθμιση ανά μάρκα. Τέλος η ανάπτυξη του τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου αλλά και τα προγράμματα επιδότησης για αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών είναι επίσης λόγοι που συνηγορούν στην ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων”.

Κλάδος ελαστικών

Η ζήτηση των ελαστικών εξαρτάται από τον στόλο των κυκλοφορούντων οχημάτων, τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων, καθώς και από τη φθορά που υφίστανται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και των αλλαγών θερμοκρασίας. Σύμφωνα με μελέτες, τα ελαστικά με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν αυξηθεί σε ζήτηση καθώς τηρούν τις κατασκευαστικές προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων όπως και ο πληθωρισμός ο οποίος συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αυξάνει την ζήτηση για οικονομικότερα ελαστικά. Από την άλλη, πιθανή επιστροφή στην κανονικότητα θα αυξήσει την ζήτηση για premium ελαστικά καθώς πριν την οικονομική κρίση η κατηγορία αυτή αντιπροσώπευε το 70% της ελληνικής αγοράς. Η ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,84% για την περίοδο 2023 – 2027. Αναφορικά με τις προοπτικές της ΑΓΗΝΩΡ τονίζεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ότι “η εταιρεία με πολυετή παρουσία στον κλάδο διαθέτει εμπορική συνεργασία και αποκλειστική αντιπροσώπευση κορυφαίων brands που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των ελαστικών παρέχοντας μάλιστα ευρεία τιμολογιακή διαβάθμιση ανά μάρκα. Η έναρξη λειτουργίας εργοστασίων Τoyo και Linglong στην Σερβία αναμένεται να διευκολύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, να μειώσει την ανάγκη διατήρησης υψηλών αποθεμάτων και να μειώσει τα μεταφορικά κόστη. Τέλος, η αυξανόμενη δημοτικότητα των εταιρειών leasing αναμένεται να ωθήσει περεταίρω τις πωλήσεις της εταιρείας”.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κερδοσκοπία με το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» – Πρόστιμο στην ΑΓΗΝΩΡ

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία

Ερευνα: Αυξήθηκαν οι τιμές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες μετά την επιδότηση

Ενισχυμένη η αγορά ηλεκτρικών ειδών – Ποια προϊόντα πουλάνε περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News