ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτο βήμα για το logistics park στον Ασπρόπυργο

Πρώτο βήμα για το logistics park στον Ασπρόπυργο

Μετά την, προ μηνών, ένταξη του έργου της ανάπτυξης κέντρου διανομής και αποθήκευσης στον Ασπρόπυργο στις στρατηγικές επενδύσεις, η επένδυση 244 εκατ. ευρώ έλαβε σειρά κινήτρων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Ειδικότερα η υπουργική απόφαση, με την οποία πραγματοποιείται ένα από τα προαπαιτούμενα της μακράς αδειοδοτικής πορείας του έργου, προβλέπει τη χορήγηση δύο ειδών κινήτρων στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Stream Global που ανήκει στο fund HIG. Το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης (του άρθρου 9 του ν. 4864/2021) και το κίνητρο της χωροθέτησης (του άρθρου 7 του ν. 4864/2021). Ωστόσο επισημαίνεται ότι τα επιμέρους περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και τα ειδικότερα αιτήματα του επενδυτή θα κριθούν περαιτέρω και θα εξειδικευθούν κατά το στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Το έργο, γνωστό και ως Hull Logistics Park, προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενιαίας, πρότυπης, υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων θαλάσσιων – σιδηροδρομικών (tri-modal). Θα αναπτυχθεί σε έκταση 291 στρεμμάτων που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου και διαχωρίζεται από την Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου σε δύο τμήματα που θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα. Το πρώτο τμήμα 238 στρεμμάτων θα διαθέτει λιμένα, χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμό διακίνησης φορτηγών, έναν από τους συνολικά τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους και σταθμό διακίνησης Ι.Χ. Το δεύτερο τμήμα 53 στρεμμάτων θα φιλοξενεί κτίριο πολλαπλών χρήσεων, τρεις αποθήκες και χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Συνολικά το κέντρο αποθήκευσης και διανομής θα διαθέτει τέσσερις αποθήκες 122.700 τ.μ., εμπορικά γραφεία 14.000 τ.μ., 2.416 θέσεις στάθμευσης Ι.Χ., λιμένα πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τέσσερα γραφεία αποθηκών 10.700 τ.μ. Οπως και φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 175,2 Mwh, χώρο φιλοξενίας οδηγών 1.400 τ.μ. και εστιατόριο 1.000 τ.μ.

Η χρηματοδότηση της επένδυσης, συνολικού προϋπολογισμού 244 εκατ. ευρώ, θα προέλθει κατά 12,3% (περίπου 30 εκατ. ευρώ) από τη HIG Europa Realty Partners ΙΙ LP και μοναδική μέτοχο της Stream, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και εξασφάλισης δανεισμού για τα υπόλοιπα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 87,7% του προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου 214 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, η μερίδα του λέοντος του κόστους, δηλαδή 119 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη αποθηκών και σε λοιπές κατασκευαστικές δαπάνες, ενώ το έργο της ανάπλασης του λιμένα θα απορροφήσει κεφάλαια 45 εκατ. ευρώ.

Κατά την υπουργική απόφαση, ο συνολικός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της επένδυσης είναι 15 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2039. Το Hull logistics park θα εκμεταλλεύεται τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών (σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο, λιμάνι), με τη HIG να επιδιώκει να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον –πολυδιασπασμένο– κλάδο των logistics θέτοντας ως στόχο να ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 18%. Για την επόμενη τριετία το fund διαθέτει επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS