Business & Finance Σάββατο 4/11/2023, 16:52
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Berkshire: Άλμα 41% στα λειτουργικά κέρδη το γ’ τρίμηνο

Berkshire: Άλμα 41% στα λειτουργικά κέρδη το γ’ τρίμηνο

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε ένα έτος κατέγραψε η Berkshire Hathaway του Warren Buffett, καθώς οι τιμές της Apple και άλλων μετοχών που κατέχει έπεσαν, αλλά χάρη στα βελτιωμένα αποτελέσματα από τις ασφάλειες σημείωσε άλμα ρεκόρ των λειτουργικών κερδών.

Συγκεκριμένα τα λειτουργικά κέρδη έκαναν άλμα 41% στα 10,76 δισεκατομμύρια δολάρια ή 7.444 δολάρια ανά μετοχή Κατηγορίας Α, από 7,65 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. 

Η καθαρή ζημία του τρίτου τριμήνου ήταν 12,77 δισ. δολάρια ή 8,824 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α έναντι ζημίας 2,8 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μετοχή της Berkshire Α κατηγορίας έχει σημειώσει ράλι σχεδόν 14% φέτος. Αφού έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών στις 19 Σεπτεμβρίου, η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 6% από το ανώτατο όριο.

Η άνοδος των επιτοκίων αύξησε τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων του αμερικανικού δημοσίου που κατέχει η Berkshire πάνω από το 5%, ενώ η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η ήσυχη περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό ενίσχυσαν αντίστοιχα την ασφαλιστική εταιρεία αυτοκινήτων Geico και τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η Berkshire σηματοδότησε ότι παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών και το περιβάλλον της αγοράς.

Το ταμειακό απόθεμα του ομίλου με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα ενισχύθηκε το τρίτο τρίμηνο στο ύψος-ρεκόρ των 157,2 δισ. δολαρίων, καθώς η Berkshire πούλησε 5,3 δισ. δολάρια περισσότερες μετοχές από όσες αγόρασε και επιβράδυνε τις επαναγορές των δικών της μετοχών, αγοράζοντας 1,1 δισ. δολάρια.

Η Berkshire ανέφερε επίσης σημάδια επιφυλακτικότητας μεταξύ των καταναλωτών.

Είπε ότι ο σιδηρόδρομός της BNSF απέστειλε λιγότερα καταναλωτικά αγαθά, ενώ η χαμηλότερη αγορά κατοικιών έπληξε την ομώνυμη μεσιτική εταιρεία ακινήτων και τη μονάδα Clayton Homes, ενώ μειώθηκαν επίσης οι πωλήσεις των τροχόσπιτων Forest River και των ενδυμάτων από μονάδες όπως η Fruit of the Loom.

Η Jazwares, μια εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών που κατασκευάζει τα δημοφιλή Squishmallows και την οποία η Berkshire αγόρασε πριν από ένα χρόνο, βοήθησε να αντισταθμιστούν αυτές οι μειώσεις, δημιουργώντας έσοδα 469 εκατομμυρίων δολαρίων στο τρίμηνο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Berkshire επειδή τα αποτελέσματά της συχνά αντανακλούν τις ευρύτερες οικονομικές τάσεις και λόγω της φήμης του 93χρονου Buffett ως ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News