ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Γιατί η Crown Hellas έκλεισε το εργοστάσιο της Πάτρας

Γιατί η Crown Hellas έκλεισε το εργοστάσιο της Πάτρας

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα η μονάδα παραγωγής στην Πάτρα της Crown Hellas Can, κατ’εφαρμογή απόφασης που είχε λάβει η γενική συνέλευση μετόχων της βιομηχανίας ειδών συσκευασίας από αλουμίνιο τον περασμένο Μάιο. Η ίδια απόφαση προέβλεπε τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Πάτρας, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023, και τη συνακόλουθη οριστική διακοπή λειτουργίας του. Στο τμήμα άκρων που λειτουργούσε στην Πάτρα απασχολούνταν 121 εργαζόμενοι, των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός εντάχθηκε σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Γιατί η εταιρεία προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Πάτρας;

Το εργοστάσιο της Crown Hellas Can στην Πάτρα έχει δύο γραμμές παραγωγής μεταλλικών δοχείων χαμηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παραγωγής μόνο καθιερωμένων μεταλλικών δοχείων «standard» χωρητικότητας 33cl, με ετήσια δυνατότητα παραγωγής περίπου 900 εκατ. δοχεία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της βιομηχανίας, παράγοντες όπως η χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, τα υψηλά πάγια έξοδα, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου και το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας καθώς και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορεί να παραχθεί, τα δοχεία που παρασκευάζονται από το εργοστάσιο της Πάτρας έχουν υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος.  

«Η εταιρεία προέβη στις επίπονες αλλά αναπόφευκτες αυτές αποφάσεις με σκοπό να μετριάσει τις ζημιές που θα είχαν διαφορετικά προκύψει ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης στα μεταλλικά δοχεία και άκρα που παράγουν τα 2 εργοστάσια. Το κόστος αναδιοργάνωσης που θα προκύψει από αυτές τις ενέργειες θα έχει σημαντική επίπτωση στα κέρδη της εταιρείας αλλά το κριτήριο είναι η διατήρηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας και η ισχυροποίησή της για το μέλλον» αναφέρει η εταιρεία.

Τα πάγια και αποθέματα της μονάδας στην Πάτρα είναι αξίας 5,33 εκατ. ευρώ.

Η Crown Hellas Can δραστηριοποιείται και στη Θεσσαλονίκη όπου διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής δοχείων τροφίμων.

Στην Κόρινθο

Τη διακοπή της λειτουργίας του Τμήματος Άκρων, από τις 30 Ιουνίου 2023 και στο εργοστάσιο της Κορίνθου  αποφάσισε η εταιρεία με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους 39 εργαζόμενους που απασχολούνταν στην μονάδα να έχουν ενταχθεί σε εθελουσία έξοδο.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για το Άκρο «Β64» (χρησιμοποιείται στις συσκευασίες αλουμινίου) που παρήγε η Κόρινθος είχε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει μετατοπιστεί στο νέο άκρο «ISE» Το τελευταίο, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, είναι ελαφρύτερο και αυτό έχει αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής του προϊόντος και κατά συνέπεια και στην τιμή πώλησης. Ωστόσο, το εργοστάσιο της Κορίνθου δεν έχει την τεχνολογία και τα μηχανήματα για να παράξει τα άκρα ISE «με αποτέλεσμα η διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας του «Β64» να είναι επιτακτική λόγω μη ύπαρξης παραγγελιών πώλησης».

Τα μεγέθη

Κατά τη χρήση του 2022, η εταιρεία αύξησε κατά 4,8% τον κύκλο εργασιών,σε 185,27 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη, το 2022 μειώθηκαν κατά 55,7% σε 6,43 εκατ. ευρώ, με τα οφέλη από τον συνολικά βελτιωμένο όγκο πωλήσεων δοχείων μπύρας και αναψυκτικών να αναστρέφονται λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο κόστος ενέργειας που ενισχύθηκε κατά 4,76 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ως αποτέλεσμα συρρικνώθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους σε 3,5% έναντι 8,2% το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη το 2022 ήταν κατά 93,2% μειωμένα, σε ετήσια βάση, σε 0,36 εκατ. ευρώ και ως ποσοστό επί των πωλήσεων υποχώρησαν στο 0,2% έναντι 3%. Τα Λειτουργικά Κέρδη προ Φόρων, Τόκων & Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 71%, σε 2,15 εκατ.

Τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 97,7%, σε 0,08 εκατ. ευρώ.

Για το 2022 το σύνολο των δαπανών προς το προσωπικό ήταν 18,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News