ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προ των πυλών η εισαγωγή του CVC στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ

Προ των πυλών η εισαγωγή του CVC στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η εισαγωγή των μετοχών του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 161 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό fund της Ευρώπης φέρεται να σχεδιάζει τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά (IPO) φέτος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την εισαγωγή των μετοχών του στο χρηματιστήριο Euronext του Αμστερνταμ.

Το CVC, που διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, δρομολογούσε από το 2022 IPO, αλλά εκείνος ο σχεδιασμός καθυστέρησε λόγω του πλήγματος που δέχτηκαν οι αγορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εάν αυτή τη φορά η δημόσια προσφορά λάβει χώρα, εκτιμάται ότι οι μετοχές του CVC θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται τον Νοέμβριο. Το CVC, του οποίου η αποτίμηση τοποθετείται σε 15 δισ. δολάρια (βάσει δεδομένων 2021), αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι η αξία των τοποθετήσεων του fund είναι ελαφρώς μικρότερη από 2 δισ. ευρώ, με το CVC Capital να έχει αντλήσει, τον περασμένο Ιούλιο, κεφάλαια 26 δισ. ευρώ, αναζητώντας νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, ο επικεφαλής του CVC για την Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδης, μιλώντας στην «Κ», είχε τονίσει πως «φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα».

Η ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να αποτελεί έναν από τους τομείς με προοπτικές για το fund, το οποίο έχει προχωρήσει σε συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC) για τη λειτουργία ανώτατης πανεπιστημιακής σχολής στην Αθήνα. Το CVC αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στον κλάδο της υγείας, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του το νοσοκομείο Metropolitan, το ΙΑΣΩ General και τον όμιλο Υγεία, το Μητέρα, το Λητώ, την Creta Interclinic, την Alfalab, την Y-logimed και το Business Care. To fund έχει εξαγοράσει και την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική Τράπεζα έναντι 385 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ιδιοκτήτης και της ελληνικής εταιρείας τροφίμων Vivartia, την οποία απέκτησε από τη Marfin Investment Group (MIG) σε μια συμφωνία που αποτίμησε την ελληνική εταιρεία γάλακτος και τροφίμων άνω των 620 εκατ. ευρώ. Εχει ακόμη αποκτήσει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, ενώ πριν από περίπου δύο χρόνια η Vivartia ενίσχυσε το ποσοστό της σε 75% στις εταιρείες Ελληνική Ζύμη και Αλεσις (γνωστή υπό το σήμα «Χρυσή Ζύμη») που δραστηριοποιούνται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της κατεψυγμένης ζύμης.

Το CVC Capital έχει αποκτήσει τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας που ανήκαν στον τουρκικό όμιλο Dogus, ενώ ελέγχει και το 49% της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz.gr. Το fund, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει και το 10% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Το CVC Capital Partners αποτελεί τη μετεξέλιξη της ιδρυθείσης το 1981 Citicorp Venture Capital, θυγατρικής της Citigroup. Το 1993 ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Σμιθ και άλλα ανώτατα στελέχη ίδρυσαν το CVC Capital ως spin off της Citigroup και ανεξάρτητο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News