ΕΥΔΑΠ: Μειώθηκε η κατανάλωση – Μείωση τζίρου 0,7% στο α΄ εξάμηνο
Μικρή μείωση του κύκλου εργασιών κατά 0,7% και αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 5% στα 21,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΕΥΔΑΠ για το πρώτο εξάμηνο, παρά τη μείωση της κατανάλωσης.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 162,8 εκατ. ευρώ από 163,9 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 0,7%, ως συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης.
Η συνολική κατανάλωση του πρώτου εξαμήνου του 2023 παρουσίασε μείωση κατά 3,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ο περιορισμένος όγκος κατανάλωσης ήταν απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του γενικού κλίματος που επικράτησε, καθώς και των σχετικά χαμηλότερων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν. Σημειώνεται όμως ότι η έως σήμερα κατανάλωση μετά και τους καλοκαιρινούς μήνες έχει αυξηθεί κατά 0,2% σε σχέση με πέρυσι.
Το συνολικό λειτουργικό κόστος της εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 10,2% ή +15,2 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 163,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 16,3 εκατ. ευρώ των διάφορων προβλέψεων που ανήλθαν στα 2,3 εκατ. ευρώ από -13,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 117%.
Χωρίς την αύξηση των προβλέψεων (επίδικες υποθέσεις από την τελεσφόρηση δικαστικών διεκδικήσεων την αντίστοιχη περσινή περίοδο και απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κυρίως από την αύξηση του υπολοίπου πελατών ΟΤΑ) το λειτουργικό κόστος θα είχε παρουσιάσει μείωση κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ (0,73%), σημειώνει η εταιρεία. Επισημαίνεται ότι εντός του Γ΄ τριμήνου 2023 εκδόθηκαν αποφάσεις για επιχορήγηση των Δήμων για την εξόφληση υποχρεώσεών τους από το Υπουργείο Εσωτερικών και η εταιρεία έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το ποσό των ευρώ 5,8 εκατ. περίπου. Επιπλέον την τελευταία τετραετία το σύνολο των επίδικων απαιτήσεων έχει μειωθεί από 269 εκατ. ευρώ σε 141 εκατ. ευρώ και οι σχετικές προβλέψεις έχουν μειωθεί από 55 εκατ. ευρώ σε 40 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό επίπεδο του λειτουργικού κόστους του 2022 και του πρώτου εξαμήνου του 2023 οφείλονται και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους καθώς στην πενταετία 2019-2023 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί από 8,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 17,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όπως επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ, τα τιμολόγια δεν αυξήθηκαν και η εταιρεία απορρόφησε πλήρως το επιπλέον κόστος προκειμένου να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν πτώση κατά 44% ή -15,3 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 19,2 εκατ. ευρώ από 34,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το EBITDA margin μειώθηκε σε 11,8% από 21,1% το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εάν από τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αφαιρεθούν οι διάφορες ανωτέρω προβλέψεις (-13.9 το 1ο εξάμηνο του 2022 και +2.3 το αντίστοιχο του 2023) τότε τα προσαρμοσμένα EBITDA θα είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά 0,9 εκατ. ευρώ ή +5% και θα είχαν διαμορφωθεί σε 21,5 εκατ. ευρώ από 20,5 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2022.
Ενδεικτικό της επίδρασης που έχει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το γεγονός ότι σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 η μείωση του EBITDA κατά 22,0 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί κατά 42% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σημαντικό μέρος του κόστους που επηρέασαν επίσης το EBITDA αφορά στην ανάπτυξη της εταιρείας (18% αμοιβές και έξοδα τρίτων και 18% σε αμοιβές και έξοδα προσωπικού). Ομοίως, πτώση παρουσιάστηκε και στα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) τα οποία διαμορφώθηκαν στα -0,3 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Το EBIT margin διαμορφώθηκε στο -0,2% από 9,1% το πρώτο εξάμηνο του 2022. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 1.9 εκατ. ευρώ από 20,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα μετά από φόρους κέρδη μειώθηκαν στα 0,7 χιλ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 96%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 0,4% από 10,2% κατά το α΄ εξάμηνο του 2022.
Επενδυτικό Πρόγραμμα Έργων
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 21,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 51,5% σε σύγκριση με την απορρόφηση του πρώτου εξάμηνου του 2022 η οποία είχε ανέλθει σε 13,9 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 122,7% από την απορρόφηση της αντίστοιχης περιόδου του 2021 που ανερχόταν σε 9,5 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).
Επιπτώσεις γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης
Η γεωπολιτική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, γεγονός που έχει συμπαρασύρει την αγορά σε ανατιμήσεις. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,0% έναντι αύξησης 6,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η επιβάρυνση του οικογενειακού και επιχειρησιακού προϋπολογισμού, γεγονός όμως που δεν έχει επηρεάσει το ρυθμό των εισπράξεων της Εταιρείας. Σημαντικό ρόλο στην σταθερή ροή των εισπράξεων παίζουν, εκτός από την πολιτική της εταιρείας, το οικονομικό τιμολόγιο, αλλά και η θετική εικόνα της Εταιρείας στο καταναλωτικό κοινό, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο έχει επηρεαστεί ο όγκος της κατανάλωσης ειδικότερα στο γενικό τιμολόγιο που αφορά σε οικιακούς καταναλωτές λόγω της αλλαγής σε καταναλωτικές συνήθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας (πλυντήρια, θερμοσίφωνας κλπ).
Η αύξηση των τιμών έχει επιφέρει καθυστερήσεις και δυσπραγίες σε κάποια έργα της Εταιρείας καθώς οι τιμές των υλικών, και ως εκ τούτου και οι αρχικοί προϋπολογισμοί των έργων, έχουν αυξηθεί μεταξύ του διαστήματος της υποβολής της προσφοράς εκ μέρους του αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε σταθερό συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, διαμορφωμένο στα 17,6 εκατ. ευρώ από 17,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022. Εκτιμάται ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μειωμένο σε ετήσια βάση. Το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου παρουσίασε σημαντική πτώση κατά 75,9% από 460 χιλ. ευρώ σε 111 χιλ. ευρώ, κυρίως λόγω αναβάθμισης και εγκατάστασης καυστήρων για χρήση βιοαερίου στη μονάδας Ξήρανσης στη Ψυττάλεια στο πλαίσιο της στρατηγικής της Εταιρείας για ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, και για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. έχει προβεί σε ενέργειες μετριασμού του εν λόγω κινδύνου, όπως ο διαγωνισμός παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, για τη μείωση του κόστους προμήθειας, ο οποίος είναι σε στάδιο κατακύρωσης, και οι διαγωνισμοί για δημιουργία Φ/Β σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, στο πλαίσιο επενδύσεων στη Ψυττάλεια μειώθηκε κατά 17,83% η ετήσια προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωσή του ενεργειακού κόστους στο δεύτερο μεγαλύτερο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη.
Η Εταιρεία θα συνεχίσει και το δεύτερο εξάμηνο του 2023 την προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους με έμφαση στο ενεργειακό κόστος, την επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος με επίκεντρο τα έργα της Ανατολικής Αττικής και τα έργα μείωσης του ατιμολόγητου νερού που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων και της πελατειακής βάσης, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 η ΕΥΔΑΠ παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που επηρέασαν άμεσα και έμμεσα τα αποτελέσματά της, επέμεινε στην στρατηγική της και στο επενδυτικό της πρόγραμμα που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής. Το 2023 είναι ένα μεταβατικό έτος έως την εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου το οποίο, με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση, θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών. Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της, για να συνεχίσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News