ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Αντιμέτωπες με “φέσια” Δημοσίου οι τεχνικές εταιρείες

Αντιμέτωπες με “φέσια” Δημοσίου οι τεχνικές εταιρείες

Για τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ασφυξίας στον τεχνικό κλάδο λόγω άτυπης στάσης πληρωμών κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ). Τα “φέσια” του Δημοσίου στις εργοληπτικές εταιρείες αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα την εποχή της εισόδου της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, το 2010. Φαίνεται όμως, ότι επανέρχονται, σύμφωνα με τον ΠΕΣΕΔΕ που σημειώνει ότι “εδώ και δύο χρόνια, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου βιώνουμε μία άτυπη στάση πληρωμών των Δημοσίων Έργων”. 

Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, πρόκειται για ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει  «κανονικότητα», παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την Κυβέρνηση. Στην παρούσα χρονική στιγμή, με την αιφνίδια και υπερβολική  επιβάρυνση του κόστους εκτέλεσης των Δημόσιων Έργων,  ο Εργοληπτικός Κόσμος έρχεται αντιμέτωπος και με μία νέα στάση πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο.   Θέματα αυτονόητα, όπως η έγκαιρη εξόφληση του εργολαβικού τιμήματος και η αναθεώρηση των τιμών των  εργασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, παραμένουν άλυτα, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για έναν σημαντικό  και  παραγωγικό Κλάδο. Χιλιάδες ελληνικές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους παραμένουν απλήρωτες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και είμαστε η μοναδική Χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία  2011/7/2011 της Ε.Ε περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από την εκτέλεση των έργων.

Είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους.

Η Πολιτεία  οφείλει πρώτη αυτή η ίδια  να τηρεί τις συμβατικές οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις. 

“Εάν θέλουμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος και εάν έχουμε την απαίτηση τα Δημόσια Έργα να εκτελούνται έγκαιρα, πρέπει επιτέλους  το Ελληνικό Κράτος   να μετατραπεί από έναν «κακοπληρωτή πελάτη» σε έναν «αξιόπιστο πελάτη». Οι Πανελλήνιες  Εργοληπτικές Οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ ζητούν την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της χρηματοδότησης των έργων και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών σε Εργοληπτικές Επιχειρήσεις” καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΕΣΕΔΕ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News