ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Τι σηματοδοτεί το νέο deal για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

Sunlight: Τι σηματοδοτεί το νέο deal για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

To 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής του, με έδρα τη Γερμανία, Triathlon Holding απέκτησε o βιομηχανικός όμιλος Sunlight, που αναπτύσσει λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η Triathlon ειδικεύεται στην ανάπτυξη και συναρμολόγηση μπαταριών για τον κλάδο των intralogistics και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, δημιουργώντας προϊόντα για μια σειρά βιομηχανικών οχημάτων, όπως περονοφόρα, παλετοφόρα και ανυψωτικά, για κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού (σημ.: δημιουργούν επιμέρους ανταλλακτικά και εξοπλισμό).

Η συναλλαγή έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης του 51% της Triathlon που πραγματοποιήθηκε αρχές του 2023 και προέβλεπε την αυτόνομη επιχειρηματική λειτουργία των δύο εταιρειών, καθώς και την αναζήτηση συνεργειών. Οι συνέργειες, μετά την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Triathlon από τη Sunlight, μεγιστοποιούνται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς, επιτρέποντας στον όμιλο να καταστεί ηγέτης του κλάδου στην ηλεκτροκίνηση βιομηχανικών οχημάτων και στον γοργά αναπτυσσόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Η ενοποίηση με τον όμιλο Sunlight της Triathlon θα σημάνει και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών μονάδων της Sunlight υπό μια ενιαία ομάδα διοίκησης, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών σε διεθνή βάση. Σήμερα η Sunlight λειτουργεί συνολικά 15 παραγωγικές μονάδες στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Το deal θα επιταχύνει και την καινοτομία στον κομβικό κλάδο της τεχνολογίας ιόντων λιθίου (σημ.: επιτρέπει την ανάπτυξη αποδοτικότερων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση), όπου η Sunlight Group επικεντρώνεται. Επίσης, φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της Sunlight για τη δημιουργία, επί ευρωπαϊκού εδάφους, gigafactory δυναμικότητας 20 GWH για την παραγωγή στοιχείων λιθίου – αποκλειστικά για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το deal οδηγεί και στην ενίσχυση του ομίλου σε διοικητικό επίπεδο, με τον ιδρυτή και γενικό διευθυντή της Triathlon Μάρτιν Χάρτμαν να γίνεται μειοψηφικός μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sunlight. Ο ίδιος αναλαμβάνει και τη θέση του επικεφαλής εμπορικού τμήματος του ομίλου για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, αναφερόμενος απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό διευθυντή της Sunlight Λάμπρο Μπίσαλα.

Μέσα στην επόμενη τριετία ο τζίρος της Sunlight, ύστερα από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Triathlon, αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά το 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στον εκτιμώμενο κύκλο εργασιών μετά την απόκτηση μόνο του 51% της γερμανικής εταιρείας. Το 2022 ο όμιλος Sunlight εμφάνισε τζίρο 416,5 εκατ. ευρώ.

«Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου θα ήθελα να καλωσορίσω τον Μάρτιν Χάρτμαν στην ομάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει σημαντική συνεισφορά με την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία του, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του με στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη της Sunlight σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sunlight Group Γκόρντον Ρίσκε.

«Η πολυετής εμπειρία του Μάρτιν στον κλάδο, και μάλιστα σε αγορές μεγάλης σημασίας για εμάς, είναι ανεκτίμητη. Εχουμε μόνο να κερδίσουμε από την ενοποίησή μας σε έναν ισχυρό όμιλο, προορισμένο να πρωταγωνιστεί στους κλάδους όπου δραστηριοποιείται», ανέφερε ο κ. Μπίσαλας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News