ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ελληνικό: Το ορόσημο του 2026 και η ισχυρή ζήτηση για κατοικίες

Ελληνικό: Το ορόσημο του 2026 και η ισχυρή ζήτηση για κατοικίες

Το διάστημα 2025-2026 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο ορόσημο του έργου, όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση η διοίκηση της Lamda Development. To 2022, υπήρξε για την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, μία χρονιά – ορόσημο. Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, πέρυσι ξεκίνησε η υλοποίηση των έργων υποδομών και της ανέγερσης κτηρίων στο Ελληνικό.

«Δηλαδή, περάσαμε από το στάδιο των κατεδαφίσεων και κάποιων άλλων βασικών εργασιών, στην ανέγερση πια κτιρίων και στη δημιουργία των υποδομών» σημείωσε.

Η Lamda Malls

Πέραν από την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η διοίκηση της Lamda Development δρομολογεί την είσοδο της θυγατρικής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, με χρονικό ορίζοντα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2024 και εφόσον οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν.

Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικά έξι εμπορικών κέντρων συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα δύο εμπορικά στο Μαρούσι (The Mall Athens, Golden Hall), το εκπτωτικό χωριό Designers Outlet (McArthurGlen), το εμπορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos) και τα δύο σχεδιαζόμενα Vouliagmenis Mall στην Λεωφ. Βουλιαγμένης και Riviera Galleria στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό.

Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό πληρότητας των εμπορικών κέντρων τοποθετείται στο 100%, με τις πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) να αυξάνονται το πρώτο τρίμηνο κατά 38% και 36% αντίστοιχα.

«Η Lamda Malls είναι μια εταιρεία που πιστεύουμε ότι απευθύνεται σε ένα κοινό ξεχωριστό και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει λίγο τα πράγματα στη Lamda Development στην οποία υπήρχαν και επενδυτικά ακίνητα, αλλά και ακίνητα υπό ανάπτυξη, το οποίο δημιουργούσε μια σύγχυση στον επενδυτή. Μια εταιρεία ανάπτυξης δημιουργεί ακίνητα, τα φέρνει σε μια κατάσταση λειτουργίας και μετά συνήθως τα πουλάει, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια αυτά για να προχωρήσει σε νέες αναπτύξεις. Έτσι ξεκίνησε η Lamda, το 2005, οπότε αναπτύχθηκαν τα πρώτα εμπορικά κέντρα, όμως μετά ήρθε η κρίση. Άρα με το δεδομένο ότι δεν είχαμε ανάγκη να τα πουλήσουμε σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, τα κρατήσαμε, αυτά πήγαν πάρα πολύ καλά και το μόνο κακό από αυτό είναι ότι δημιουργήσαμε μια εταιρεία που είχε και επενδυτικά και ακίνητα υπό ανάπτυξη. Η εταιρεία αυτή, επίσης, δεν μπορούσε να δίνει μέρισμα όλα αυτά τα χρόνια επειδή τα χρήματα κατευθύνονταν στην ανάπτυξη» ανέφερε, χθες, ο κ. Αθανασίου.

Οι μαρίνες

Οι μαρίνες, όπως ανέφερε, ο CEO της Lamda Development, εμφανίζουν βελτιωμένη κερδοφορία, καταγράφοντας υπερβάλλουσα ζήτηση, με τις θέσεις ελλιμενισμού να διαμορφώνονται σε 310 και 337 στις Μαρίνα Φλοίσβου και Αγ. Κοσμά αντίστοιχα. Οι μαρίνες δημιουργούν λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να έχει καταθέσει προσφορά και για την μαρίνα Κέρκυρας.   

Με ορίζοντα το 2026

Για την ανάπλαση του Ελληνικού, το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι το 2026 οπότε «θα έχει δημιουργηθεί ένα μέρος-πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα». Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, ο ουρανοξύστης, που κατασκευάζει η Intrakat, βρίσκεται πιο μπροστά από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ τα έργα κατασκευής του Vouliagmenis Mall θα ξεκινήσουν το 2024.

Η εταιρεία θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τον εργολάβο που θα επιλεγεί για να υλοποιήσει τις χωματουργικές εργασίες του Vouliagmenis Mall. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι που θα αναπτύξουν το πάρκο στο Ελληνικό,  το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria και τον πύργο μικτής χρήσης που θα βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Βουλιαγμένης που θα διαθέτει ξενοδοχείο και διαμερίσματα. Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η μαρίνα, ορισμένες άλλες οικιστικές αναπτύξεις, τα σχολεία, ο χώρος υγείας και όλες οι αναπτύξεις  που θα συνθέτουν «μια πόλη έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες». Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή των υπόλοιπων οικιστικών ακινήτων -περίπου 7.000-8.000- και του υπολειπόμενου τμήματος του πάρκου.  

Μέχρι σήμερα, η αξία από προπωλήσεις οικιστικών ακινήτων στον ουρανοξύστη, τα condos και τις βίλες είναι της τάξεως του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνάει το 1,4 δισ. ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη οι προπωλήσεις ή και τα joint ventures. Η εταιρεία έχει εισπράξει μέχρι τις 12 Μαΐου, 205 εκατομμύρια, ποσό που μέχρι τις 15 Ιουνίου, θα φτάσει τα 274 εκατομμύρια ευρώ, θα ξεπεράσει σύντομα τα 400 και θα διαμορφωθεί σε 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, εάν συμπεριληφθούν ορισμένες πωλήσεις οικοπέδων. Η εταιρεία έχει προπωλήσει 179 διαμερίσματα στον ουρανοξύστη, 110 διαμερίσματα των condos και 27 βίλες, δηλαδή περισσότερα από 310 οικιστικά ακίνητα. Λόγω αυξημένης ζήτησης στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού θα προστεθούν ακόμη 1.000 κατοικίες, με το συνολικό αριθμό των διαθέσιμων οικιστικών ακινήτων (της πρώτης φάσης) να ανέρχεται σε 1.500.  

Στον ουρανοξύστη το πιο φθηνό διαμέρισμα πωλήθηκε προς 10.000 ευρώ ανά τ.μ. και το ακριβότερο προς 32.000 ευρώ ανά τ.μ.

Όσον αφορά τους σχεδιαζόμενους εμπορικούς χώρους, η εταιρεία έχει, ήδη, υπογράψει τις συνθήκες αγοράς (head of terms) για άνω του 50% και του 30% της επιφάνειας στο Vouliagmenis mall και στο Riviera Galleria, ποσοστά που θα αυξηθούν σε 70% και 50% αντίστοιχα, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στο Ελληνικό, θα δημιουργηθούν και γραφεία επιφάνειας 150.000 τ.μ.

Η χρηματοδότηση

Για τη φετινή χρονιά, η Lamda Development δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης, με τις δανειακές της ανάγκες να είναι χαμηλότερες κατά 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και την σύμβαση που είχε η εταιρεία υπογράψει με τις τράπεζες ένα-ενάμιση χρόνο πριν.

«Άρα χρειαζόμαστε λιγότερο δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε έξοδα τόκων και εγγυήσεων είμαστε, ήδη, καλύτερα κατά 46 εκατ. ευρώ. Σημαίνει ακόμη ότι στο Ελληνικό, κατ’ ουσίαν, δεν θα χρειαστούμε, δανεισμό το 2023. Το 2024, ο δανεισμός που χρειάζεται είναι μόνο για τον ΦΠΑ, ο οποίος, επιστρέφεται από το κράτος, άρα είναι χρονικός δανεισμός στην ουσία» εξήγησε ο κ. Αθανασίου.

Σημειώνεται ότι η Lamda Development έχει, ήδη, πληρώσει από το τίμημα κτήση του Ελληνικού ύψους 915 εκατ. ευρώ, 300 εκατ. τον Ιούνιο του 2021 και αύριο 23 Ιουνίου θα καταβάλει την επόμενη δόση ύψους 167 εκατ. ευρώ.  

Διαβάστε επίσης: 

Ξεκινούν τα έργα για το καζίνο στο Ελληνικό – Επένδυση 1 δισ. ευρώ

Η εξέλιξη των έργων στο Ελληνικό: Εμφανείς οι πρώτοι όροφοι του Riviera Tower στο τέλος του έτους

Lamda Development: Ξεκινούν φέτος οι εργασίες της Riviera Galleria

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News