ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετρά αντίστροφα για την είσοδο της Trade Estates στο χρηματιστήριο

Μετρά αντίστροφα για την είσοδο της Trade Estates στο χρηματιστήριο

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου προγραμματίζει ο όμιλος Φουρλή την είσοδο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείεται να έχει γίνει νωρίτερα η είσοδος και άλλου επενδυτή, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ήδη από τον περυσινό Ιούλιο η Autohellas (συμφερόντων Βασιλάκη) κατέχει το 12% της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Το άλλο στοιχείο που μένει να δούμε είναι πώς θα έχει διαμορφωθεί το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ μέχρι την είσοδό της στο Χ.Α., καθώς η διοίκηση, όπως ανέφερε χθες στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου Φουρλή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Βασίλης Φουρλής, εξετάζει ακόμη τρία logistics centers και τρία εμπορικά πάρκα. Σήμερα η καθαρή αξία των ακινήτων της Trade Estates διαμορφώνεται σε περίπου 213 εκατ. ευρώ, με τη μεικτή αξία να υπερβαίνει τα 313 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος εμφανίζεται να επανεξετάζει τη χρήση του εμπορικού πάρκου στα Σπάτα, στην έκταση που βρίσκεται απέναντι από το Smart Park. Ο λόγος; Οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από την εν λόγω έκταση εξαγοράσθηκε από τη Microsoft προκειμένου ο κολοσσός της τεχνολογίας να κατασκευάσει εκεί data center. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί τον όμιλο Φουρλή σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να κατασκευαστεί εκεί εμπορικό πάρκο ή να αποκτήσει άλλες χρήσεις η εν λόγω έκταση.

Πολύ πιο ξεκάθαρο είναι το τι θα γίνει στην έκταση που καταλαμβάνει σήμερα το κατάστημα ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι εργασίες στο κατάστημα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, έτσι ώστε το κατάστημα ΙΚΕΑ να καταλαμβάνει μικρότερη επιφάνεια και στον υπόλοιπο χώρο να δημιουργηθεί το περίφημο retail hub του ομίλου Φουρλή. Σε αυτόν τον «κόμβο λιανεμπορίου» θα μεταφερθούν τα γραφεία του ομίλου, θα λειτουργούν καταστήματα των σημάτων που αναπτύσσει ο όμιλος, ενώ θα διατεθεί και χώρος για τη στέγαση καταστήματος και λιανεμπορικής επιχείρησης που δεν ανήκει στον όμιλο Φουρλή.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Βασίλης Φουρλής έκανε λόγο για θετική προοπτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι πραγματικά οι προοπτικές στην οικονομία και την αγορά έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Υπάρχουν εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Οι εξωγενείς παράγοντες βελτιώνονται και τα μεγέθη της αγοράς βελτιώνονται. Η οργάνωση της εταιρείας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Εχουμε διακόψει δραστηριότητες που δεν απέδιδαν».

Αν και από τους παριστάμενους μετόχους ζητήθηκε από τη διοίκηση του ομίλου να δώσει εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξής του το 2023 (guidance), ο κ. Φουρλής επικαλέστηκε την πορεία του α΄ τριμήνου, κατά την οποία σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 21,1%. Ο ίδιος πάντως δεσμεύθηκε ότι από το 2024 ο όμιλος θα δίνει guidance, κάτι που έκανε μέχρι και το 2009, αλλά το σταμάτησε στη συνέχεια λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων που επέφερε η οικονομική κρίση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News