Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 08:14
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο κέντρο διανομής για τη Metro ABEE – Οι επόμενοι στόχοι

Νέο κέντρο διανομής για τη Metro ABEE – Οι επόμενοι στόχοι

Τη δυνατότητα πλέον να εφοδιάζει εντός 24 ωρών τα καταστήματά της, σούπερ μάρκετ και cash & carry, σε Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα έχει πλέον η Metro AEBE μέσω του νέου κέντρου διανομής που κατασκεύασε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Γέφυρας, το οποίο εγκαινιάστηκε επίσημα χθες παρουσία παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πολλών επικεφαλής γνωστών βιομηχανιών τροφίμων και άλλων προμηθευτών της εταιρείας. Ο γρήγορος εφοδιασμός, μάλιστα, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της μεγάλης επέκτασης που έγινε στο κτίριο το οποίο είχε αγοράσει η εταιρεία το 2016, επέκταση με την οποία το συνολικό μέγεθος της αποθήκης φθάνει στα 45.000 τ.μ., αλλά και συνέπεια των πολλών αυτοματισμών και σύγχρονων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία του.

Επόμενος στόχος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας της είναι για τη Metro AEBE η δημιουργία επίσης ενός μεγάλου κέντρου διανομής, ανάλογου μεγέθους, στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα δύο μικρότερα κέντρα σε Ασπρόπυργο και Μάνδρα (4.000 τ.μ. και 21.000 τ.μ. αντιστοίχως). Η εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Αριστοτέλη Παντελιάδη, βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση του κατάλληλου προς αγορά ακινήτου, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει ακόμη κάποια σχετική συμφωνία. Συνολικά, άλλωστε, η εταιρεία προγραμματίζει για την περίοδο 2023-2026 επενδύσεις συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, στις οποίες συγκαταλέγεται και η ενίσχυση του δικτύου της με 90 νέα καταστήματα μέχρι το 2025, η πλειονότητα των οποίων θα είναι convenience stores (καταστήματα γειτονιάς) με το σήμα My Market Local και θα λειτουργούν υπό το καθεστώς της δικαιόχρησης (franchising). Ο κ. Παντελιάδης, μάλιστα, ανακοίνωσε χθες ότι στις αρχές του 2024 θα λειτουργήσει και το πρώτο My Market Local στη Θεσσαλονίκη. Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν ακόμη νέο κατάστημα cash & carry στη Δράμα, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογη επένδυση στη Λέσβο και σε άλλα μεγάλα νησιά.

Το νέο κέντρο διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης είναι μια επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ και απασχολούνται σε αυτό 180 εργαζόμενοι. Διαθέτει 76 ράμπες παραλαβών και αποστολών, 23.500 θέσεις αποθήκευσης οι οποίες εξυπηρετούν 18.500 κωδικούς και μέσω αυτού διακινούνται 1,5 εκατ. κιβώτια ανά μήνα μέσω 860 δρομολογίων μηνιαίως. Πλέον μέσω αυτής της αποθήκης εφοδιάζονται τα καταστήματα της εταιρείας με τα προϊόντα προμηθευτών που αντιστοιχούν στο 87% του συνολικού τζίρου στην περιοχή, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος για την εταιρεία, αύξηση παραγωγικότητας, αλλά και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος επιτυγχάνεται, βεβαίως, και από την ίδια την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του κέντρου διανομής. Πέρα από την εγκατάσταση λαμπτήρων LED που επιτυγχάνουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τον φωτισμό κατά 73,2% και μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 13,18%, το σύστημα ψύξης είναι τέτοιο που έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή έκλυσης 187 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 9,38%. Μέχρι το τέλος του 2023, εξάλλου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 2,47 MW που εκτιμάται ότι θα παράγουν 3,3 γιγαβατώρες, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του χώρου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News