Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 09:11 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από την Industria Italiana Autobus 200 λεωφορεία φυσικού αερίου

Από την Industria Italiana Autobus 200 λεωφορεία φυσικού αερίου

Πιο κοντά στην ολοκλήρωση του διαγωνισµού για την προµήθεια νέων πράσινων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκεται το υπουργείο Mεταφορών και Yποδοµών, καθώς «κλείδωσε» και ο ανάδοχος για την προµήθεια 200 αστικών λεωφορείων συµπιεσµένου φυσικού αερίου (CNG), µήκους 12 µέτρων.

Ο διαγωνισµός για την προµήθεια 650 νέων λεωφορείων, που έχει στόχο την ανανέωση του γερασµένου στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ, έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο βρίσκεται ακόµη σε εξέλιξη, αφού έπεσε πάνω σε προσφυγές κατά τµηµάτων του διαγωνισµού από τους συµµετέχοντες, προσφυγές επί της αξιολόγησης των οικονοµικών προσφορών, αποκλεισµός εταιρειών που συµµετείχαν στον διαγωνισµό κ.ά. Η τουρκοϊταλική Industria Italiana Autobus αναδεικνύεται προσωρινός ανάδοχος για την προµήθεια 200 αστικών λεωφορείων CNG, µε τη συνολική προσφορά της για την προµήθειά τους να ανέρχεται στο ποσό των 51,9 εκατ. ευρώ µαζί µε ΦΠΑ.

Σε επόµενο στάδιο και πριν οδηγηθεί η σύµβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η ITA, ως προσωρινός ανάδοχος θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά εντός 10 ηµερών από την κοινοποίηση της απόφασης τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά.

Επειδή ο διαγωνισµός αφορά µεγάλο αριθµό λεωφορείων, έσπασε σε 5 τµήµατα, στα οποία οι ενδιαφερόµενοι υπέβαλαν προσφορές. Το πρώτο τµήµα του διαγωνισµού, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρχαν εµπλοκές και προσφυγές για τις τεχνικές προδιαγραφές, κηρύχθηκε τελικά άγονο τον Μάιο του 2022. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τµήµατα του διαγωνισµού, στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται η σύµβαση που αφορά την προµήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων 12 µέτρων και στην οποία ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η Yutong Bus, εταιρεία που εκπροσωπείται από τον όµιλο Κοπελούζου.

Επίσης, στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και η σύµβαση που αφορά την προµήθεια 100 λεωφορείων CNG, διαδικασία την οποία αναλαµβάνει η ιταλογαλλική Iveco, που εκπροσωπείται από τον όµιλο Κοντέλλη. Μετά την έγκριση των συµβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτές θα παρουσιαστούν στη νέα Βουλή, όπως αυτή θα διαµορφωθεί µετά τις εκλογές, ενώ 6 µήνες µετά τις τελικές υπογραφές αναµένεται να έρθουν τα πρώτα λεωφορεία στη χώρα µας. Τέλος, εκκρεµεί και η αξιολόγηση της προσφοράς της κινεζικής BYD για το τµήµα του διαγωνισµού που αφορά την προµήθεια 100 ηλεκτρικών αστικών οχηµάτων 12 µέτρων.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News