ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «στοίχημα» των 150 εκατ. ευρώ της Fiera Infrastructure στην Ελλάδα 

Το «στοίχημα» των 150 εκατ. ευρώ της Fiera Infrastructure στην Ελλάδα 

Σε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στις τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδομές της Ελλάδας προχωρά το καναδικό fund Fiera Infrastructure που ελέγχει κατά 100% την εταιρεία Islalink, η οποία εγκαινίασε χθες το νέο υποθαλάσσιο σύστημα μεταφοράς δεδομένων IONIAN που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. 

Το σύστημα IONIAN αποτελείται από ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα στην Ελλάδα, μήκους 330 km, το οποίο περιλαμβάνει 24 ζεύγη οπτικών ινών, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταδώσει έως και 15 Tbps, με τη συνολική δυνητική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 360 Tbps. Το υποβρύχιο καλώδιο επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη. 

Αυτή τη στιγμή, το καλώδιο έχει συνδεθεί με data centers στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τη Grid Telecom και τη Nova να αποτελούν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που αναλαμβάνουν τη μεταφορά της τηλεπικοινωνιακής κίνησης εντός των ελληνικών συνόρων. Η εταιρεία συνεργάζεται με την Digital Realty και την Lancom ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις και με τις Microsoft και Google που δρομολογούν τις δικές τους υποδομές data centers στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις σε υποδομές συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων και σε Κέντρα Δεδομένων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για περισσότερο εύρος ζώνης και εναλλακτικές διαδρομές. Η νέα συνδεσιμότητα που προσφέρει το IONIAN ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη και ως εκ τούτου υποστηρίζει την ανάπτυξη υπερ-ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και την εξέλιξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών. 

«Το υπερσύγχρονο υποβρύχιο καλώδιο μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς υπερβαίνει κατά 70 φορές την υπάρχουσα χωρητικότητα. Εξίσου σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι το IONIAN προσφέρει μια εντελώς εναλλακτική οδό από τα υφιστάμενα καλώδια και παρέχει την πιο ασφαλή διαδρομή, με αποτέλεσμα να προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια στο διεθνές δίκτυο της Ελλάδας», σημείωσε η CEO της Islalink, κα Esther Garcés κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Στόχος της Fiera Insfrastructure είναι να συνεχίσει τις επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές της χώρας και αυτό θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων μέσω της εταιρείας Inalan, ένας εκ των βασικών μετόχων της οποίας είναι πλέον το καναδικό fund. H Inalan αναπτύσσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το οποίο σήμερα έχει περίπου 10.000 πελάτες. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να καλύπτει περίπου 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε υπηρεσίες χονδρικής και σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News