ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλασιασμό μεγεθών αναμένει ο όμιλος Quest – Στόχος ο τζίρος 2 δισ. ευρώ

Διπλασιασμό μεγεθών αναμένει ο όμιλος Quest – Στόχος ο τζίρος 2 δισ. ευρώ

Τα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αγγίξει, με χρονικό ορίζοντα το 2027-2028, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Quest που έχει εμφανίσει κατά την τελευταία πενταετία σωρευτικά ρυθμό ανάπτυξης άνω του 20%. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Γεωργαντζής, ο όμιλος διαθέτει επενδυτικό σχέδιο της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, θέτοντας ως στόχο τον διπλασιασμό των μεγεθών του 2021. Τότε ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε 948 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) σε 64 εκατ. ευρώ. Κατά την περασμένη χρήση, η ανάπτυξη στον τομέα των πωλήσεων προήλθε από τα προϊόντα πληροφορικής και κυρίως από αυτά της Apple, που εμφάνισαν ισχυρότερες επιδόσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς.

Η περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργαντζής, στην οργανική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Unisystems. Ειδικότερα στην Πληροφορική η Unisystems, που διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 550 εκατ. ευρώ, εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 10%-15%, που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Πέρυσι τα έσοδα από έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μηδενικά, κάτι που αναμένεται να αλλάξει δεδομένου ότι η εταιρεία έχει επιλεγεί για να υλοποιήσει έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Δημοσίου αξίας 100 εκατ. ευρώ και διεκδικεί νέα. Η Unisystems απασχολεί 1.200 άτομα, από τα οποία τα μισά βρίσκονται στο εξωτερικό, απ’ όπου προέρχεται το 50% των συνολικών εσόδων.

Στις ταχυμεταφορές (ACS) φέτος αναμένονται, όπως αναφέρει ο CEO της Quest, βελτιωμένες επιδόσεις συγκριτικά με το 2022. «Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλες αγορές και γι’ αυτό το ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να εμφανίσει ισχυρότερη ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία», σημειώνει ο κ. Γεωργαντζής. Προς αυτή την κατεύθυνση ο όμιλος ολοκλήρωσε, πρόσφατα, την κατασκευή του κέντρου διαλογής στην οδό Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω, που επιτρέπει τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας της ACS και κατ’ επέκταση την ταχύτερη παράδοση των εμπορευμάτων. Στα φωτοβολταϊκά, ο όμιλος Quest εντείνει τις επενδύσεις με στόχο να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ που διαμορφώνεται σε 35 MW σήμερα.

Από το πλάνο ανάπτυξης της Quest δεν απουσιάζουν οι εξαγορές που ενδέχεται να αφορούν εταιρείες με δραστηριότητα σε επιμέρους κλάδους πληροφορικής ή μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο όμιλος, μέσω της απόκτησης της «Γ.Ε. Δημητρίου», έχει εγκαινιάσει την παρουσία του, τα τελευταία χρόνια, στην αγορά των κλιματιστικών που εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Κι αυτό όχι μόνο λόγω του γερασμένου αποθέματος των μονάδων ψύξης – θέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εμφανίζει υψηλότερο περιθώριο ανάπτυξης της τάξεως του 10% σε σχέση με τον κλάδο των προϊόντων Πληροφορικής. Παρά τις θετικές προοπτικές, οι ανατιμήσεις, που έχουν άμεση επίδραση στο λιανεμπόριο, ανήκουν στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει o όμιλος Quest.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News