ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά funds επενδύουν σε αναπτυσσόμενες εταιρείες

Ελληνικά funds επενδύουν σε αναπτυσσόμενες εταιρείες

Σημαντική κινητικότητα παρουσιάζουν τα ελληνικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που εντείνουν τις τοποθετήσεις τους σε μικρομεσαίες, ως επί το πλείστον, εταιρείες με σημαντικές προοπτικές για άντληση υπεραξιών.

Η τελευταία συναλλαγή αυτού του είδους περιλαμβάνει την εξασφάλιση από την εταιρεία παροχής οικιακών υπηρεσιών Douleutaras χρηματοδότησης 5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια, που είναι τα μεγαλύτερα που αντλεί από την ίδρυσή της η εταιρεία, προέρχονται από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με βασικούς επενδυτές το Latsco Family Office, συμφερόντων Μαριάννας Λάτση, και τον Απόστολο Αποστολάκη, ιδρυτή και εταίρο του επενδυτικού οργανισμού Venturefriends. Εκτός από το Latsco και το Venturefriends, που αποτελούν κρίκους της αλυσίδας των ελληνικών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, στον χρηματοδοτικό γύρο της Douleutaras συμμετέχει και ένα ισχυρό γκρουπ επιχειρηματιών-επενδυτών, όπως ο Λαρς Ράσμουσεν (συνιδρυτής της Google Maps), ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και ο Πύρρος Τσιάκουλης (συνιδρυτές της Innoetics), ο Θάνος Παπαγγελής (ιδρυτής της Epignosis), ο Ιωάννης Μαρτίνος (ιδρυτής της Signal Group) και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος (ιδρυτής της Buildium).

Med Frigo

Οι κινήσεις των ελληνικών ιδιωτικών κεφαλαίων δεν συνεπάγονται μόνο την εξασφάλιση πολύτιμης χρηματοδότησης για αναπτυσσόμενες εταιρείες. Συμβάλλουν και στη συγκέντρωση κλάδων που εμφανίζουν κατακερματισμό, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη σημαντικού αριθμού μικρών και μεσαίων παικτών. Στον κλάδο των logistics, τα fund Elikonos 2 και EOS Hellenic Renaissance Fund του Απόστολου Ταμβακάκη, η εταιρεία Bearonem Ltd και ο Α. Μαυριδόγλου, που έχει σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, προχώρησαν στην εξαγορά του ομίλου Med Frigo που προσφέρει υπηρεσίες logistics και μεταφορών ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Στη Med Frigo ο ιδρυτής της Σωτήρης Μπρακατσέλος θα έχει τη θέση του προέδρου, ενώ ο κ. Μαυριδόγλου θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος.

ΑΚΜΗ

Tο fund ειδικού σκοπού BC Partners GR Investment LP, που επενδύει και υποστηρίζει υψηλής ανάπτυξης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αποκτά προς περίπου 220 εκατ. ευρώ ποσοστό της τάξης του 85%-90% του ομίλου μετ α δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΑΚΜΗ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ-Μητροπολιτικό Κολέγιο). Για την BC Partners, με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο, ο κλάδος της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και αναπτυσσόμενος, με τον όμιλο ΑΚΜΗ – Μητροπολιτικό, που έχουν ιδρύσει ο Κωνσταντίνος και η Καλλιόπη Ροδοπούλου, να εμφανίζει (στοιχεία 2022) κύκλο εργασιών της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 25 εκατ. ευρώ. Ο Κωνσταντίνος και η Καλλιόπη Ροδοπούλου θα παραμείνουν μέτοχοι συνεχίζοντας να στηρίζουν την επιχείρηση που έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και διαθέτει αποτίμηση ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 2022, το επενδυτικό ταμείο Smeremediumcap (SMERC), του οποίου ηγείται ο Νίκος Καραμούζης, απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Αροσις της οικογένειας Φωτιάδη που δραστηριοποιείται στον χώρο των οσπρίων. Τη φετινή χρονιά το SMERC ολοκληρώνει και την πρώτη φάση της μεγαλύτερης επένδυσης, συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ, που έχει πραγματοποιηθεί στην Πάτμο. Πρόκειται για την ανακαίνιση του παραθαλάσσιου, πέντε αστέρων ξενοδοχειακού συγκροτήματος Patmos Aktis Suites & Spa, με την επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων 56 σουιτών του παραθαλάσσιου συγκροτήματος και την κατασκευή επιπλέον 34 σουιτών. Η διοίκηση του επενδυτικού ταμείου SMERC βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία συνεργασίας franchising με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας.

Διαβάστε επίσης: 

Douleutaras: Εξασφάλισε χρηματοδότηση 5 εκατ. – Βασικοί επενδυτές LATSCO Family Office και VentureFriends

Η BC Partners εξαγοράζει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News