ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεχώς 50 McDonald’s στην Ελλάδα: Από το 1991 στο Σύνταγμα στους Μαλτέζους της Premier Capital

Προσεχώς 50 McDonald’s στην Ελλάδα: Από το 1991 στο Σύνταγμα στους Μαλτέζους της Premier Capital

Πενήντα καταστήματα McDonald’s από 29 που είναι σήμερα φιλοδοξεί να διαθέτει στην Ελλάδα μες στην επόμενη πενταετία η Premier Capital Ελλάς, η εταιρεία που αναπτύσσει από το 2011 στη χώρα μας τη γνωστή αλυσίδα εστίασης. Ήδη φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του καταστήματος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που αποτελεί το 29ο στην Ελλάδα, η κυρία Σιμόνα Μαντσινέλι, γενική διευθύντρια της Premier Capital Ελλάς, θυγατρικής στην Ελλάδα της Premier Capital Plc. σχεδιάζεται η λειτουργία τριών ακόμη καταστημάτων: ένα στην οδό Πέτρου Ράλλη, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, ένα στο Χαϊδάρι που βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης και ένα ακόμη που κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται εκτός Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εταιρεία για να αναπτύξει καταστήματα σε νησιά και εν γένει σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ επίσης εξετάζει την ανάπτυξη καταστήματος και εντός της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, αλλά και στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Αρκετά πάντως από τα καταστήματα που σχεδιάζει να αναπτύξει η εταιρεία στους τουριστικούς προορισμούς θα είναι εποχιακά, θα δουλεύουν δηλαδή μόνο κατά την τουριστική περίοδο. Σημειώνεται ότι ήδη τέσσερα καταστήματα McDonald’s είναι εποχιακά. Επιπλέον, όπως επεσήμανε η κυρία Μαντσινέλι η Premier Capital ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη καταστημάτων και εντός των αεροδρομίων, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχει καταφέρει να κερδίσει σε κάποιον από τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει.

Από το 2011 οπότε η μαλτέζικη Premier Capital ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 35 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 οι επενδύσεις της διαμορφώθηκαν σε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Το νέο κατάστημα στην περιοχή της Ακρόπολης πρόκειται για επένδυση που υπερέβη το 1 εκατ. ευρώ και απασχολεί 60 εργαζόμενους. Το εστιατόριο υλοποιεί το πρόγραμμα Just Go Zero σε συνεργασία με την εταιρία Polygreen. Το εστιατόριο θα εφαρμόζει πολιτικές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, όπου περιλαμβάνονται διαδικασίες συλλογής χαρτιού, πλαστικού, συσκευασιών και οργανικών αποβλήτων.

Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε περίπου 81 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας θεαματική αύξηση σε σύγκριση με το 2021 που είχαν διαμορφωθεί σε 51,97 εκατ. ευρώ, με το 20% να προέρχεται από τις υπηρεσίες διανομής φαγητού στο σπίτι (delivery). Η εταιρεία, πάντως, προχώρησε μες στο 2022 πέντε φορές σε ανατιμήσεις του μενού της, ενώ για το 2023 οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των παραγόντων κόστους, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης στους κατώτατους μισθούς.

Το πρώτο κατάστημα McDonald’s στην Ελλάδα άνοιξε τον Νοέμβριο του 1991 και πρόκειται για το γνωστό κατάστημα στην Πλατεία Συντάγματος, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική αλυσίδα λειτουργούσε στην Ελλάδα περίπου 60 καταστήματα, για να αρχίσει στη συνέχεια η πορεία προς την κατάρρευση. Το 2011 η Premier Capital Plc. η οποία είχε ιδρυθεί το 2005, με τους επιχειρηματίες να έχουν συνεργασία με τη McDonald’s στη Μάλτα ήδη από το 1995, ανέλαβε να αναπτύξει τα καταστήματα McDonald’s στην Ελλάδα. Το 2007 είχε αναλάβει να κάνει το ίδιο για τις χώρες της Βαλτικής, ενώ το 2016 εισήλθε στη ρουμανική αγορά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News