ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέλος εποχής για το ιστορικό μεζεδοπωλείο Οινέας

Τέλος εποχής για το ιστορικό μεζεδοπωλείο Οινέας

Όσοι επιχείρησαν να κάνουν κράτηση τις μέρες των γιορτών στον «Οινέα», δεν θα δυσκολεύτηκαν να διαπιστώσουν ότι το μεζεδοπωλείο της οδού Αισώπου στου Ψυρρή ύστερα από 24 χρόνια έπαψε να δέχεται επισκέπτες. Από το 1998 ο Οινέας έχει προσφέρει γευστικές και οινικές απολαύσεις σε απειράριθμους περιστασιακούς και τακτικούς θαμώνες λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς. Στα χρόνια όμως, της μεγάλης έξαψης, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η φήμη του «Οινέα» απογειώθηκε.

«Ο διευθυντής φωτογραφίας του «50-50» εντόπισε το μαγαζί, κάνοντας βόλτα στη περιοχή. Κι έτσι του γεννήθηκε η ιδέα να το μετατρέψει στο γνωστό τσιπουράδικο της κωμικής σειράς. Έκαναν τα γυρίσματα τις πρωινές ώρες, με εξαίρεση την τηλεταινία που γύρισαν μεταγενέστερα, οπότε και είχαν κλείσει το μαγαζί ολόκληρη την μέρα» αναφέρει στο MR η Χριστίνα Κορδά, η ιδρύτρια του μεζεδοπωλείου.

Τέλος εποχής για το ιστορικό μεζεδοπωλείο Οινέας-1

Η δύναμη της μικρής οθόνης υπήρξε τόσο μεγάλη που μέχρι τα γκρίζα σύννεφα να πυκνώσουν πάνω από τον «Οινέα», δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν μία στάση στην Αισώπου για να απαθανατίσουν το τσιπουράδικο των πρωταγωνιστών της κωμικής σειράς «50-50». Ωστόσο, για αμιγώς συγκυριακούς λόγους, η αρχή του τέλους για τον «Οινέα» συνέπεσε με την αποδόμηση δύο εκ των πρωταγωνιστών του «50-50», του Πέτρου Φιλιππίδη και του Παύλου Χαϊκάλη.

“Eάν απαιτηθεί, και ορθώς, να τηρείται μεγάλη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ο αριθμός των επισκεπτών μειώνεται στο μισό ή και παραπάνω, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική πτώση και τον τζίρο. Πώς θα είμαι σε θέση να πληρώνω εγκαίρως το ενοίκιο και να εξασφαλίσω τη μισθοδοσία των εργαζομένων μου, με πολλούς από τους οποίους είμαστε μαζί εδώ 22 χρόνια;” είχε αναφέρει στην εφημερίδα Καθημερινή τον Απρίλιο του 2020 η Χριστίνα Κορδά.

Τότε το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε στριμώξει στα σχοινιά τη χώρα και τον κλάδο της εστίασης. Όπως και την Κορδά δύο χρόνια αργότερα. Την λήξη του μισθωτηρίου-λίγους μήνες μετά την περιπέτεια της Χρ.Κορδά με τον κορωνοϊό- διαδέχτηκε η απόφαση του ιδιοκτήτη να μην ανανεώσει το συμβόλαιο. Σήμερα το ακίνητο που φιλοξενούσε το μεζεδοπωλείο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο – προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη νέα του χρήση.

Το τέλος εποχής του «Οινέα» συνέπεσε και με τις μεγάλες αλλαγές στο real estate. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιοχή του Ψυρρή – μία από τις πρωταγωνίστριες της αθηναϊκής αναγέννησης. Το 2018, το boutique hotel «18 Micon Str» στην οδό Μίκωνος 18, απέναντι από τον «Οινέα» υπήρξε μία από τις πρώτες αφίξεις της περιοχής, έχοντας πάρει τη θέση του κτηρίου-κουφαριού που φιλοξενούσε την αποθήκη οικοδομικών εργαλείων ενός εκ των παλαιότερων εμπόρων-εισαγωγέων της Αθήνας, του Κώστα Χαρακόπουλου.

Έκτοτε το…παράδειγμα του Micon Str ακολούθησαν και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές. Κάπως έτσι ήρθε το τέλος εποχής για τα περισσότερα κενά και μη ακίνητα, όπως αυτό που φιλοξενούσε για δεκαετίες τον «Οινέα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News