Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 10:56
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: «Ρελάνς» από την Τράπεζα Πειραιώς – Προχωρά σε δημόσια πρόταση

MIG: «Ρελάνς» από την Τράπεζα Πειραιώς – Προχωρά σε δημόσια πρόταση

Αποφασισμένη να δώσει τέλος σε χρηματιστηριακά και άλλα παιχνίδια που επιχειρήθηκαν να στηθούν το τελευταίο διάστημα στη MIG εμφανίζεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως έγινε γνωστό σήμερα η Τράπεζα ήρθε σε συμφωνία για την αγορά μετοχών της MIG που κατέχει η Rolopak, συμφερόντων Αναστ. Στάμου, πλέον ελέγχει το 36,22% της εισηγμένης και θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών που δεν είναι στην κατοχή της. 

Η κίνηση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιείται ενώ προχωρά η Γενική Συνέλευση των μετόχων για την έγκριση ή µη της συµφωνίας ανταλλαγής των µετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Group που κατέχει η MIG (79,38%) έναντι χρεών της ύψους 443,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η κίνηση ακόμη μαρτυρά ότι η Τράπεζα βλέπει αξία στη συμφωνία ανταλλαγής χρεών της MIG έναντι των μετοχών στην Attica Group καθώς θα αποκτήσει πλειοψηφική θέση στην εισηγμένη.

Σημειώνεται πως μετά την ανταλλαγή η MIG θα μείνει με βασικό περιουσιακό στοιχείο την θυγατρική της στην Σερβία που έχει στο χαρτοφυλάκιο της ακίνητα αξίας περί των 115 εκατ. ευρώ, εώ το business plan περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση της MIG ως εταιρεία συμμετοχών. 

Η ανακοίνωση της Πειραιώς  

Ειδικότερα, η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε σήμερα ότι η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε 47.242.062 μετοχές της Marfin Investment Group, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στη MIG να ανέλθει σε 340.308.728 μετοχές, δηλαδή ποσοστό 36,22% επί του συνόλου των κοινών μετοχών σε κυκλοφορία. 

Ως εκ τούτου, σε εφαρμογή των οριζόμενων από τον Ν.3461/2006, και υπό την αίρεση επισκόπησης και έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις κοινές μετοχές της MIG, οι οποίες δεν είναι στην κατοχή της. 

«Η εν λόγω υποχρεωτική δημόσια πρόταση και η απόκτηση πρόσθετων μετοχών της MIG είναι σύμφωνες με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για την επίτευξη συνεργειών από το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών μας και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων προς όφελος των μετόχων μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αγόρασε τις μετοχές της Rolopak 

Σύμφωνα με ενημέρωση της MIG προς το ΧΑ, χθες Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 καταχωρήθηκε στο Σύστημα Άυλων Τίτλων που τηρείται από την ΕΛ.Κ.Α.Τ. η μεταβίβαση 36.319.908 μετοχών εκδόσεως της Εκδότριας προς την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» κατόπιν του από 5.2.2023 ιδιωτικού συμφωνητικού πώλησης και μεταβίβασης μετοχών μεταξύ της «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» και της «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΡΟΛΟΠΑΚ Α.Β.Ε.Ε.». 

Η κρίσιμη Γενική Συνέλευση 

Το τελευταίο διάστηµα, συµφέροντα που συνδέονται µε τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο (Seajets), βασικό ανταγωνιστή της Attica, έχουν αποκτήσει 5,48% επί του συνόλου δικαιωµάτων ψήφου της MIG. Στη χθεσινή γενική συνέλευση ο εφοπλιστής αντιτάχθηκε σε δύο από τα τρία –ήσσονος σε σχέση µε την ανταλλαγή χρέους µε µετοχές– θέµατα. Ωστόσο, για το βασικό θέµα δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούµενη απαρτία και έτσι η έκτακτη γενική συνέλευση θα επαναληφθεί την ερχόµενη ∆ευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

H συµφωνία, που καλείται να επικυρώσει η έκτακτη γενική συνέλευση, προβλέπει ότι η MIG εκχωρεί το σύνολο των µετοχών της ακτοπλοϊκής Attica που κατέχει (79,38%) στη STRIX Holdings έναντι του συνόλου του δανεισµού της, που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της STRIX (443,8 εκατ.). Η συµφωνία αυτή προηγείται της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica. Με την υλοποίηση της ανταλλαγής µετοχών έναντι χρεών µπορεί να µηδενιστεί ο δανεισµός ύψους 443,8 εκατ. ευρώ της MIG. Από την πλευρά της η STRIX καθίσταται µέτοχος µε ποσοστό άνω του 90% στην Attica.

Βεβαίως, τραπεζικές πηγές επισηµαίνουν πως σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η συµφωνία ανταλλαγής µετοχών – χρέους, που κρίνεται ως η βέλτιστη για όλες τις πλευρές, η Πειραιώς διατηρεί τη δυνατότητα µετατροπής των απαιτήσεών της από τη MIG σε µετοχές, εξέλιξη που θα µηδενίσει πρακτικά τις µετοχικές θέσεις των υφιστάµενων µετόχων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H «μάχη» για τη MIG, τα ξενοδοχεία δύο ταχυτήτων και το project που θα ταρακουνήσει το ελληνικό real estate

Νέος μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% στη MIG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News