Business & Finance Τρίτη 20/12/2022, 13:29
BUSINESS & FINANCE

Πιερρακάκης: 220 μεγάλα έργα 2,3 δισ.- «Θα έχουμε ένα άλλο κράτος στα χέρια μας»

Πιερρακάκης: 220 μεγάλα έργα 2,3 δισ.- «Θα έχουμε ένα άλλο κράτος στα χέρια μας»

«Τρεισήμισι χρόνια μετά, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ., πάνω από 400 εκατ. σε ενισχύσεις, περισσότερα από 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε άλλα 600 εκατ. σε διαγωνισμούς». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ και προσέθεσε ότι η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική εάν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός επιχείρησε επίσης να ποσοτικοποιήσει το έργο των τελευταίων ετών στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, λέγοντας ότι έγιναν τρία βασικά πεπραγμένα. Υποστήριξε πρώτον ότι οι υπηρεσίες αρχικά ήταν 501 και σήμερα έχουν φτάσει τις 1.500. Δεύτερον, σύμφωνα με τον υπουργό ο τριπλασιασμός των υπηρεσιών αύξησε και τις χρήσεις και συγκεκριμένα από 8,8, εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018 στο 1 δισ. συναλλαγές φέτος. Έτσι, κατέληξε, μειώνονται – τρίτον – σημαντικά οι ουρές στις υπηρεσίες. 

Ο Κυρ. Πιερρακάκης μίλησε επίσης και για τηλεπικοινωνίες, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «διπλή εικόνα»: από τη μία στην κινητή τηλεφωνία η Ελλάδα είναι περίπου στην 25η θέση στον κόσμο, ενώ στην σταθερή 93η – 94η– 95η.

«Στην κινητή τηλεφωνία κάναμε την πιο καινοτόμο δημοπρασία φάσματος στην Ευρώπη και μία σίγουρα από τις πιο καινοτόμες στον κόσμο μέσα από τη δημιουργία του «Φαιστός» και το πώς επενδύουμε στο 5G. Στη σταθερή ξεκινήσαμε από 270 χιλιάδες γραμμές Fiber to the Home στο τέλος του 2019 για να είμαστε σήμερα 1,15 εκατομμύρια, από έναν παρονομαστή 4,8 εκατομμύρια δυνητικών γραμμών που θα καλυφθεί μέχρι το 2027 από τις ιδιωτικές επενδύσεις και από το Ultra Fast Broadband. Και εκεί τρέχουμε γρήγορα. Και εκεί ο ανταγωνισμός στην Τεχνολογία μπαίνει στην εξίσωση. Και εκεί βλέπουμε τη Starlink πλέον να ξεκινά να εκπέμπει στη χώρα μας και να ρυθμίζεται από την ΕΕΤΤ. Θα μπει και η Amazon. Και βέβαια και εμείς οι ίδιοι αξιοποιούμε τον χώρο του Διαστήματος, εγώ θα έλεγα, με έναν γήινο τρόπο ο οποίος προβλέπει και επιτάσσει και να έχουμε μικροδορυφόρους και ασφαλείς κρατικές επικοινωνίες και για να τους αξιοποιούμε πάλι στα καθημερινά προβλήματα τα οποία έχουμε στη χώρα μας, όπως οι φωτιές. Και εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο επίσης αξιοποιούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Όλο το Δημόσιο σε ένα ψηφιακό δίκτυο για τη μείωση της γραφειοκρατίας

Πάνω από 4.500 «κλικ» καθημερινά τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

ΕΕΣ: Με διαφορετικές ταχύτητες ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα στα κράτη μέλη της ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News