Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 22:09
BUSINESS & FINANCE

Μήνυση στην Gazprom για μη τήρηση της σύμβασης σχεδιάζει η Μολδαβία

Μήνυση στην Gazprom για μη τήρηση της σύμβασης σχεδιάζει η Μολδαβία

Η Μολδαβία σχεδιάζει να μηνύσει τη ρωσική Gazprom επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου, ανέφερε την Τετάρτη το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

«Απλώς αγνοούν τις υποχρεώσεις τους. Και θα το πληρώσουν», δήλωσε στο πρακτορείο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Andrei Spinu, λέγοντας ότι η Μολδαβία αναγκάστηκε να αγοράσει αέριο και ενέργεια από αλλού.

Μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η Μολδαβία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει πληγεί σκληρά από την αύξηση των τιμών μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Έχει εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για παλιά χρέη με την Gazprom.

«Το γεγονός ότι είμαστε τώρα αναγκασμένοι να αγοράζουμε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια στη διεθνή αγορά είναι σφάλμα της Gazprom και οι δικηγόροι μας επεξεργάζονται τώρα τις λεπτομέρειες προκειμένου να μηνύσουμε τον όμιλο για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του βάσει της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου», δήλωσε ο Σπίνου στο πρακτορείο, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Gazprom απέσυρε την απειλή να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να σταματήσει τις ροές στο μέλλον, εάν η Μολδαβία δεν καταβάλει τις συμφωνημένες πληρωμές.

Τον Οκτώβριο, ο Σπίνου παραπονέθηκε ότι η Gazprom δεν συμπεριφερόταν ως σοβαρός εταίρος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από DW και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News