Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 21:06
BUSINESS & FINANCE

Συμφωνία ΕΕ – ASEAN για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών

Συμφωνία ΕΕ – ASEAN για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συμφώνησαν στην πρώτη τους σύνοδο κορυφής την Τετάρτη στην ανάγκη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών και σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ και οι εννέα από τους 10 ηγέτες της ASEAN προσκλήθηκαν σε έναν εορτασμό για τα 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, με μόνη εξαίρεση τη στρατιωτικά διοικούμενη Μιανμάρ.

Οι ηγέτες συζήτησαν τομείς μελλοντικής συνεργασίας, όπως το εμπόριο, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και η υγεία. Τα δύο μπλοκ έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία που θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες τους να επεκτείνουν ευκολότερα τις υπηρεσίες τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε δέσμευση ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2027 για επενδύσεις σε υποδομές στην ASEAN, με έμφαση στα πράσινα έργα και τη συνδεσιμότητα.

Η ΕΕ επιθυμεί να επεκτείνει τους εμπορικούς της δεσμούς πέρα από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ και τις διαπραγματεύσεις με την Ινδονησία. Η ΕΕ και η ASEAN είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι η μία της άλλης και αυτή ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ τους στην ιστορία των δύο περιφερειακών ομάδων.

Τόσο η Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Sen δήλωσαν ότι ο απώτερος στόχος είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από περιοχή σε περιοχή.

Τα δύο μπλοκ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούσε διακαώς μια δήλωση που να περιγράφει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πράξη επίθεσης από τη Ρωσία.

Η τελική διατύπωση απηχούσε εκείνη που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) σε συνάντηση υπό την προεδρία του μέλους της ASEAN Ινδονησίας τον περασμένο μήνα. Και οι δύο δήλωσαν ότι «τα περισσότερα μέλη» καταδίκασαν τον πόλεμο και αναγνώρισαν τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί.

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», ανέφερε η δήλωση της ΕΕ-ASEAN. «Συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε, όπως και για όλα τα έθνη, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Η Σιγκαπούρη επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ το Λάος, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ απείχαν από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη τον Οκτώβριο για την καταδίκη των ισχυρισμών της Ρωσίας περί προσάρτησης ουκρανικών περιοχών.

Στη δήλωση της συνόδου κορυφής τονίζεται επίσης η σημασία της ειρήνης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και εκφράζεται βαθιά ανησυχία για το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021 στη Μιανμάρ και «σοβαρή ανησυχία» για την αστάθεια στην κορεατική χερσόνησο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News