Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 12:51
PRICEFOX

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;

Για την Black Friday, την Παρασκευή των υπερεκπτώσεων η οποία φέτος πέφτει στις 25 Νοεμβρίου, περιμένουν πολλοί καταναλωτές, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, ρούχα και άλλα προϊόντα ή για να αρχίσουν τα ψώνια των Χριστουγέννων. Ωστόσο, σε ορισμένα προϊόντα, η καλύτερη περίοδος είναι διαφορετική.

Έρευνα του Pricefox σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων καταδεικνύει τις καλύτερες περιόδους αγοράς:

Smartphones

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;-1

Η καλύτερη περίοδος για αγορά smartphone είναι αδιαμφισβήτητα το καλοκαίρι. Η μεγάλη πτώση των τιμών εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές smartphones εισάγουν τις νέες ναυαρχίδες τους στην αγορά στις αρχές του Φθινοπώρου, δηλαδή μεταξύ Σεπτέμβρη και
Οκτώβρη. Σύμφωνα με το Pricefox, παράλληλα εκείνη την περίοδο πληθαίνουν οι εκπτώσεις και οι προσφορές καθώς πολλές μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα αποθέματά τους σε παλαιότερα κινητά για να υποδεχτούν τα νεότερα μοντέλα, δεδομένου ότι ο κύκλος ζωής ενός κινητού είναι πλέον τα 1-2 χρόνια.

Εάν επιλέξουμε να αγοράσουμε smartphone την περίοδο του Black Friday, τότε για να είναι έξυπνη και συμφέρουσα η αγορά μας θα πρέπει το προϊόν που θα διαλέξουμε να έχει έκπτωση πάνω από 7% εκείνη την περίοδο, καθώς αυτή είναι κατά μέσο όρο η διαφορά ανάμεσα στις τιμές του Νοεμβρίου με
αυτές του καλοκαιριού.

Laptops

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;-2

Η καλύτερη περίοδος για αγορά Laptop, σύμφωνα με την έρευνα του Pricefox, φαίνεται να είναι ο Ιούλιος, ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάθε μήνα από τους παραπάνω οι προσφορές που υπάρχουν αφορούν κατά κανόνα διαφορετικά είδη laptop. Για παράδειγμα τον Ιούλιο οι εκπτώσεις μπαίνουν σε laptop καθημερινής χρήσης με τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, αφού αυτά έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους εργαζόμενους που ξεκινάνε σε νέες θέσεις εργασίας. Αντιθέτως το Σεπτέμβριο, τις μεγαλύτερες εκπτώσεις τις έχουν τα laptop γενικής καθημερινής χρήσης που κυμαίνονται στα 200-500 ευρώ και αφορούν μαθητές και φοιτητές που ετοιμάζονται για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Τέλος, το Δεκέμβριο συναντάμε τις καλύτερες εκπτώσεις σε gaming laptop, καθώς η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών έχει συνδεθεί παραδοσιακά και με την αυξημένη ενασχόληση με video games αλλά και με τις κυκλοφορίες νέων τίτλων. Εάν αποφασίσει κανείς να αγοράσει φορητό υπολογιστή στο Black Friday τότε καλό είναι να βεβαιωθεί ότι η έκπτωση του προϊόντος που θα διαλέξει είναι μεγαλύτερη από 5%.

Pro tip: Πολλές προσφορές σε laptop στο Black Friday γίνονται όχι με τη μορφή έκπτωσης αλλά περιλαμβάνοντας κι άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες στην αγορά μας. Καλό θα ήταν να συγκρίνετε τις προσφορές αυτές όχι μόνο με βάση την τιμή αλλά και με τη συνολική αξία της αγοράς σου, εάν την κάνατε εκτός του Black Friday. Μπορεί για παράδειγμα να βρειτε το gaming laptop που ήθελες από πέρυσι, στην ίδια τιμή μεν, αλλά με 2 ή και 3 επιπλέον από τους αγαπημένους σου τίτλους παιχνιδιών, ή ακόμα και με 2 έτη δωρεάν συνδρομής σε antivirus λογισμικό. Υπόψιν ότι τόσο οι νέοι τίτλοι παιχνιδιών κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ κατά μέσο όρο όσο ενώ τα πιο γνωστά και έμπιστα antivirus λογισμικά ξεπερνάνε τα 100 ευρώ.

Τηλεοράσεις

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;-3

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, η καλύτερη περίοδος για αγορά τηλεόρασης είναι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Επίσης, το γράφημα του Pricefox δείχνει ότι το Black Friday ίσως είναι η χειρότερη στιγμή για αγορά τηλεόρασης, εκτός κι αν έκπτωση που θα συναντήσει κανείς ξεπερνάει το 15% και αφορά νέο μοντέλο. Τους υπόλοιπους μήνες οι τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές τόσο για κάθε μοντέλο ξεχωριστά όσο και για διαφορετικά μοντέλα με τα ίδια ή παρόμοια χαρακτηριστικά. Επομένως αν αποφασίσετε να αγοράσετε τηλεόραση οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι πιο χρήσιμο να κάνετε έρευνα αγοράς για να βρείτε τις κατάλληλες προδιαγραφές για την τηλεόραση που θέλετε (πχ ίντσες, τεχνολογία οθόνης κλπ) παρά για την καλύτερη τιμή.

Οικιακές Συσκευές

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;-4

Η καλύτερη περίοδος για αγορά οικιακών συσκευών είναι από Ιανουάριο έως Μάρτιο.

Αν πάλι αποφασίσετε να αγοράσετε ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική σκούπα, κλπ. στο Black Friday τότε θα βγείτε κερδισμένοι αν η έκπτωση είναι μεγαλύτερη από 10%. Αυτό που αξίζει να προσέξετε εδώ είναι ότι οι συσκευές πολλών εταιρειών όπως Samsung, Inventor, Morris, γίνονται πιο ακριβές με την πάροδο του χρόνου. Άρα ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την αναζήτησή μας ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα μοντέλα, σημειώνει το Pricefox.

Έπιπλα

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;-5

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος αγορών: Αξίζει η Black Friday;-6

Η τελευταία κατηγορία φαίνεται να είναι η καλύτερη για να αγοράσει κανείς στο Black Friday.

Με εξαίρεση το Φεβρουάριο, όπου οι τιμές παρουσιάζουν πτώση, πιθανότατα λόγω της αλλαγής σεζόν, το Νοέμβριο φαίνονται οι καλύτερες τιμές. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νοέμβριος είναι προτιμότερος από το Φεβρουάριο για αγορά επίπλων, διότι τότε θα βρει κανείς μεγαλύτερη ποικιλία σε μοντέλα σε αντίθεση με το Φεβρουάριο, όπου τα περισσότερα καταστήματα προσπαθούν να πουλήσουν τα τελευταία κομμάτια της περασμένης σεζόν που τους έμειναν. Σε κάθε περίπτωση η σύγκριση τιμών αποτελεί μονόδρομο και είναι ο σίγουρος τρόπος εξοικονόμησης, σημειώνει το Pricefox.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Black Friday: Αντίστροφη μέτρηση για την Παρασκευή των υπερ-εκπτώσεων – Τι να προσέξετε

Black Friday: Η ιστορία της και πότε πέφτει φέτος η «Παρασκευή των υπερ-εκπτώσεων»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News