BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: Χαμόγελα ή ανησυχία θα φέρουν οι ανακοινώσεις της Εurostat;

Πληθωρισμός: Χαμόγελα ή ανησυχία θα φέρουν οι ανακοινώσεις της Εurostat;

Το οικονομικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα του στις σημερινές ανακοινώσεις της Εuorostat, καθώς η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 9,9% ενώ βρέθηκε στο 10,9% στην Ευρώπη. Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12,1%.

Τα θετικά νέα είναι πως τον μήνα που διανύουμε, τον Οκτώβριο, το φυσικό αέριο βρέθηκε ακόμη και κάτω από τα 95€/ MWh, όταν τον Αύγουστο βρισκόταν πάνω από τα 300€ και σίγουρα τον Σεπτέμβριο κοντά στα 200€. Βέβαια, κανένας δεν αναμένει ότι όλη αυτή η αποκλιμάκωση θα αποτυπωθεί εξ ολοκλήρου και στα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός έχει επιμολύνει πλήθος αγαθών και υπηρεσιών.

Η αρνητική εικόνα, βέβαια, συνεχίζει και υπάρχει στην αγορά των καυσίμων, με το diesel και την αμόλυβδη να κινούνται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο και την τιμή του diesel να παραμένει ακριβότερη κατά 10 λεπτά σε σχέση με την αμόλυβδη.

Πάντως, ακόμη και εάν  τα στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο κινηθούν εντός του εύρους των προσδοκιών της κυβέρνησης, συνεχίζει να είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί ο στόχος να συγκρατηθεί ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα στα επίπεδα του 8,8% που έχει ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμό.  Ήδη κατά μέσο όρο βρισκόμαστε στο 9,5%, κάτι που σημαίνει πως ο μέσος όρος του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα πρέπει να κυμανθεί στο 8%.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ πάντως εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Θα αργήσει να μειωθεί παρά την υποχώρηση των τιμών αερίου

Eurostat: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 9,9% η Ευρωζώνη

Λιγότερα προϊόντα σε ακριβότερες τιμές πούλησαν τα σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News