Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 16:38
PRODEXPO

Το real estate στο μάτι του κυκλώνα: Η δυναμική της ελληνικής αγοράς και η απειλή του χρέους

Το real estate στο μάτι του κυκλώνα: Η δυναμική της ελληνικής αγοράς και η απειλή του χρέους

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και η ανάγκη για την επίλυση του προβλήματος του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της 23η Prodexpo, που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο Άνθιμος Θωμόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Finance, το πρόβλημα χρέους ουσιαστικά δεν έχει λυθεί, καθώς από τα 170 δισ. ευρώ τα 100 δισ. ευρώ εξακολουθούν να βαραίνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Αν δεν κάνουμε κάτι να λύσουμε το θέμα του χρέους, η δυναμική που υπάρχει στην ελληνική αγορά ακινήτων θα διαστρεβλωθεί» ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος, τονίζοντας ότι η κεντρική ιδέα είναι να γίνει αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων. Προσέθεσε πώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η νέα πολλαπλή κρίση που βιώνει η διεθνής οικονομία και πόσο βαθιά θα είναι.
 
Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν οι παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες τις επενδύσεις στα ακίνητα ο Frank Roseen, εκτελεστικός διευθυντής της Capital Markets & Member of BoD, Aroundtown, πρόεδρος της TLG Immobilien GMBH και αντιπρόεδρος της Vice Chairman, Premia R.E.I.C, υποστήριξε ότι το real estate βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, δυσκολίες που ενισχύονται από τα υψηλά επιτόκια, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για όσους έχουν ρευστό στα χέρια. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει περισσότερα από 400εκ. ευρώ στην Ελλάδα, αναζητώντας διαρκώς νέες ευκαιρίες.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Ιωάννης Ορφανός, Founding Partner της Arbitrage Real Estate, ο Bill Michoulas αντιπρόεδρος της Global Business Development, EllisDon έκανε λόγο για ανθεκτικότητα της αγοράς, ειδικά όσον αφορά στα νέα συστήματα, τον εξοπλισμό και τα δεδομένα. Είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι όμως που φαίνεται ότι αλλάζει, αφού αρκετοί πελάτες της έρχονται για πρώτη φορά στην χώρα μας, διαβλέποντας φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και πολύ καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
 
Από την πλευρά του, ο Eitan Maoz, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της E.M Global Real Estate Investment, διέγνωσε πολλές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Επισήμανε ότι η γεωγραφική εγγύτητα της χώρα μας με το Ισραήλ και η συναλλαγματική ισοτιμία – αφού το εθνικό νόμισμα του Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό σε σχέση με το ευρώ – δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News