BUSINESS & FINANCE

Κενές θέσεις εργασίας: Γιατί αυξάνονται παρά την ανεργία – Πώς θα καλυφθούν

Κενές θέσεις εργασίας:  Γιατί αυξάνονται παρά την ανεργία – Πώς θα καλυφθούν

Είναι ένα από τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας ότι ενώ η ανεργία μειώνεται αλλά παραμένει ακόμα στα υψηλά επίπεδα του 12,2%, ταυτόχρονα οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 123,7% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το β’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2021 (27.246 θέσεις και 12.181 θέσεις αντίστοιχα). Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων που έχει καταγραφεί από το 2009. 

Κενές θέσεις εργασίας:  Γιατί αυξάνονται παρά την ανεργία – Πώς θα καλυφθούν-1

Το φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά στην  Ελλάδα οφείλεται, εν μέρει, σε ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύ έντονο στην εγχώρια αγορά εργασίας: Την απόσταση που χωρίζει τις δεξιότητες που διαθέτει το εργατικό δυναμικό, από τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. 

Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρα  και στόχος βέβαια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η ψαλίδα αυτή να μειωθεί μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης.

Περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κατάρτιση και την απασχόληση 700.000 εργαζομένων και ανέργων στη χώρα μας μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης τα αμέσως επόμενα χρόνια έως το 2025.Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ  που έχει αρχίσει από το καλοκαίρι για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα έγινε ανάρπαστο και πλέον άλλες 40.000 θέσεις βρίσκονται στον προγραμματισμό να προστεθούν έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα  «τρέχει» και το δεύτερο έργο-μαμούθ κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 302,74 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και στοχεύει στην κατάρτιση 150.000 εργαζομένων. Το πρόγραμμα  αφορά την επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: 

«Κόβουν» ό,τι μπορούν οι επιχειρήσεις: Πώς μειώνουν το λειτουργικό κόστος

ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο και στο 9μηνο

Ανεργία: Στο 12,2% υποχώρησε σε ετήσια βάση τον Αύγουστο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News