Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 22:08
ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HΠΑ: Στόχος να ξεπεράσει την Ευρώπη στα πλωτά offshore αιολικά πάρκα

HΠΑ: Στόχος να ξεπεράσει την Ευρώπη στα πλωτά offshore αιολικά πάρκα

Στόχο μία πλωτή offshore αιολική παραγωγική ικανότητα της τάξης των 15 γιγαβάτ έχει θέσει ο Λευκός Οίκος έως το 2035, καθώς προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Ευρώπη και την Ασία σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα. 

«Η κυβέρνηση του Μπάντεν ξεκινά συντονισμένη δράση προκειμένου να αναπτύξει νέες πλωτές offshore πλατφόρμες αιολικής ενέργειας, μία αναδυόμενη καθαρή τεχνολογία που θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να αποκτήσουν προβάδισμα στην offshore αιολική ενέργεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών. 

Ο στόχος των 15 γιγαβάτ μπορεί να προσφέρει επαρκή καθαρή ενέργεια για τη θέρμανση και γενικότερα τη λειτουργία περισσότερων από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει μία παραγωγική ικανότητα της τάξης των 30 γιγαβάτ έως το 2030. 

Το σχέδιο αυτό έχει επίσης ως στόχο τη μείωση του κόστους των πλωτών τεχνολογιών κατά 70% και άνω έως το 2035, στα 45 δολάριαα ανά μεγαβατώρα.

Οι πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες διαφέρουν από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα, οι οποίες έχουν τη βάση τους στον πυθμένα της θάλασσας. Ένα πλεονέκτημα των πλωτών είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε πολύ βαθύτερα νερά σε σύγκριση με εκείνες με σταθερό πυθμένα. 

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δραστηριοποιείται σε αυτό το πεδίο της αιολικής ενέργειας με πλωτές offshore εγκαταστάσεις. Το 2017, η νορβηγική Equinor – κορυφαίος παίκτης στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου – δημιούργησε το Hywind Scotland, μία εγκατάσταση με πέντε ανεμογεννήτριες 30 γιγαβάτ, που αποτέλεσαν το πρώτο στον κόσμο πλωτό αιολικό πάρκο. 

Ωστόσο, η Αμερική έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να φθάσει την Ευρώπη. Η πρώτη offshore αιολική εγκατάσταση 30 μεγαβάτα, στο Block Island Wind Farm, άρχισενα λειτουργεί στα τέλη του 2016. 

Συγκριτικά, η Ευρώπη εγκατέστησε πέρυσι αιολική παραγωγική ικανότητα της τάξης των 17,4 γιγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News