BUSINESS & FINANCE

Φυσικό αέριο: Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η θέσπιση πλαφόν

Φυσικό αέριο: Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η θέσπιση πλαφόν

Οι Ευρωπαίοι έπρεπε να δουν τις τιμές του φυσικού αερίου κοντά στα 300€/MWh  εν μέσω καλοκαιριού ώστε να κάτσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν σοβαρά την θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που θα συγκληθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του πλαφόν και θα προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να παρθούν οι προφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο αποτελεί πρόταση της Ελλάδας από την Άνοιξη, ενώ  οι Βρυξέλλες  θα αξιολογήσουν τώρα  τις διαφορετικές δυνατότητες εισαγωγής ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο.

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα 

Στην Ελλάδα, το 40% σχεδόν του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα να προέρχεται αυτή την ώρα από τις υψηλές  τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ναι μεν η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό μέσω του οποίου έχει δημιουργηθεί ένα έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής καθώς η κιλοβατώρα παραμένει στα 14-18 λεπτα του  ευρώ, παρόλα αυτά οι τιμές που πλέον διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι δυσθεώρητες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο κρατικοί πόροι να χρειάζεται να κατευθυνθούν προς τον νέο μηχανισμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνο για δύο μήνες, ο προϋπολογισμός έχει συνεισφέρει περίπου 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από το αρχικό ποσό που είχε υπολογισθεί. Ουσιαστικά, ο νέος μηχανισμός αποτελεί για τον κρατικό προϋπολογισμό ένα «βαρέλι χωρίς πάτο», καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποιες θα είναι οι τιμές που θα διαμορφωθούν στο χρηματιστήριο ενέργειας και κατά συνέπεια ποιο είναι το κονδύλι που θα πρέπει να δοθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Έτσι, μέσω της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού πλαφόν, προφανώς και θα υπήρχε σχεδόν αυτόματα μία μείωση της χονδρικής  τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τα χρήματα που θα έπρεπε να δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός κάθε μήνα θα ήταν λιγότερα. Επιπλέον, μέσω ενός πλαφόν θα μπορούν να προβλεφθούν  με περισσότερη ακρίβεια οι ανώτατες τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς θα είναι και ακριβέστερος ο σχεδιασμός και η πρόβλεψη των κρατικών επιδοτήσεων.

Οι τιμές ενέργειας 

Για σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινείται για δεύτερη ημέρα πάνω από τα 600€/MWh, στα 671,14€/MWh, ενώ η βόρεια και κεντρική Ευρώπη φλέγεται, με τιμές να ξεπερνούν τα 700€/MWh. Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται κοντά στα 300€/MWh ενώ και τα μηνύματα που έρχονται  από τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας δεν είναι θετικά, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο του 2023, και σταθερά πάνω από τα 250 ευρώ έως το τέλος του επόμενου έτους. 

Διαβάστε επίσης: 

Πανευρωπαϊκή παρέμβαση για το ρεύμα: Κάν’το όπως η Ισπανία;

Κομισιόν: Ετοιμάζεται πανευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος

Φυσικό αέριο: Δύο μήνες νωρίτερα γεμίζουν οι αποθήκες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News