Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 22:16
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Το δικαστήριο επικύρωσε το σχέδιο ανάπτυξης δορυφόρων SpaceX

ΗΠΑ: Το δικαστήριο επικύρωσε το σχέδιο ανάπτυξης δορυφόρων SpaceX

Εφετείο των ΗΠΑ επικύρωσε την Παρασκευή την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) να εγκρίνει ένα σχέδιο της SpaceX για την ανάπτυξη ορισμένων δορυφόρων Starlink σε χαμηλότερη τροχιά γύρω από τη Γη.

Το SpaceX του Έλον Μασκ κέρδισε την έγκριση της FCC το 2021 για να στείλει 2.824 δορυφόρους σε χαμηλότερη τροχιά για να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου υψηλής ταχύτητας σε άτομα που επί του παρόντος δεν έχουν πρόσβαση. Οι ανταγωνιστές Viasat Inc αι DISH Network Corp αμφισβήτησαν την έγκριση της FCC.

Η Viasat δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι «η απόφαση αποτελεί οπισθοδρόμηση, τόσο για την ασφάλεια του διαστήματος, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι εάν το δικαστήριο είχε αναγκάσει την FCC να αντιμετωπίσει «περίπλοκα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη mega-constellations σε (χαμηλή τροχιά της γης), πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί επιβλαβείς επιπτώσεις που διαφορετικά μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν για δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες.

Σε μια δικαστική κατάθεση, ο Viasat σημείωσε ότι το σχέδιο ανάπτυξης του SpaceX ήταν τεράστιο, σημειώνοντας ότι συγκριτικά, «περίπου 10.000 δορυφόροι, συνολικά, έχουν εκτοξευθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία».

Η απόφαση του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι «ο Viasat λειτουργεί μόνο έναν δορυφόρο που πετά κοντά στον αστερισμό του SpaceX» και πρόσθεσε «Αυτή η θεωρία τραυματισμού είναι μάλλον απίθανη».

Η Dish και η SpaceX δεν σχολίασαν αμέσως.

Σημειώνεται επίσης ότι την Πέμπτη, η αμερικανική εταιρεία ασύρματης επικοινωνίας T-Mobile δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τους δορυφόρους Starlink της SpaceX για να παρέχει στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας πρόσβαση στο δίκτυο σε «λευκές περιοχές» των Ηνωμένων Πολιτειών, περιγράφοντας σχέδια για τη σύνδεση των κινητών τηλεφώνων των χρηστών απευθείας με δορυφόρους σε τροχιά.

Τα νέα σχέδια θα υπάρχουν παράλληλα με τις υπάρχουσες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας της T-mobile.

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει σχεδόν 3.000 δορυφόρους Starlink σε χαμηλή τροχιά από τη Γη από το 2019, ξεπερνώντας εύκολα τους ανταγωνιστές OneWeb και το Project Kuiper της Amazon.com Inc.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News