BUSINESS & FINANCE

Ρεύμα: Οι κρατικές επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν – Πώς θα διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια

Ρεύμα: Οι κρατικές επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν – Πώς θα διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια

Έσπασε κάθε ρεκόρ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  εν μέσω καλοκαιριού με τα δύσκολα του χειμώνα να είναι μπροστά. Η χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα διαμορφώνεται στα 539,54 /MWh, σημειώνοντας αύξηση 42,84% μέσα σε μία ημέρα. 

Οι κρατικές επιδοτήσεις 

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι ανακοινώσεις  για τις κρατικές στους λογαριασμούς του ρεύματος ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να υπολογίσουν τι θα πληρώσουν τελικά τον Σεπτέμβριο. 

Τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι  κυμαίνονται από τα 0,68 € ως το 1,13 € ανά κιλοβατώρα, με τις χρεώσεις να είναι διαφορετικές ανά πάροχο τόσο για τα πάγια όσο και για την έκπτωση συνέπειας που προσφέρουν.  

Γιαν να υπολογίσουν οι καταναλωτές τον τελικό λογαριασμό θα πρέπει από την τιμή του παρόχου τους να αφαιρέσουν την κρατική επιδότηση. Για τον μήνα Αύγουστο, η κρατική επιδότηση ήταν 33,7 λεπτά ανα κιλοβατώρα. Για να διατηρηθεί ο στόχος της κυβέρνησης για ρεύμα στα 18 λεπτά, σημαίνει πως με τις νέες τιμές των παρόχων θα πρέπει η κρατική επιδότηση να είναι σχεδόν διπλάσια, κοντά στα 60 λεπτα ανά κιλοβατώρα. 

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ για το Σεπτέμβριο από τα 1,13 δισ. ευρώ που δόθηκαν για τον Αύγουστο 

Τα νέα, χειρότερα δεδομένα που διαμορφώνονται  στην αγορά του ρεύματος καταπίνουν όλο και περισσότερο  δημοσιονομικό χώρο από ό,τι αναμενόταν με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σβήνει και να γράφει  το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 5,1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του έτους ναι μεν δίνει νέο αέρα στην κυβέρνηση για ένα γενναιότερο πακέτο αλλά όπως φαίνεται τα στοιχεία από την αγορά ενέργειας είναι δυσοίωνα  και έτσι θα πρέπει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης να είναι προσεκτικά και μάλλον συντηρητικά, εάν δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως. 

To μόνο σίγουρο, πάντως, και κλειδωμένο μέτρο της ΔΕΘ είναι πως ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται θα κατευθυνθεί προς τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, περιορίζοντας σίγουρα κάποιες άλλες παρεμβάσεις.

Oι τιμές ανά την Ευρώπη

Ρεύμα: Οι κρατικές επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν – Πώς θα διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια-1

Εάν κοιτάξει  πάντως κάποιος τον ευρωπαϊκό χάρτη θα δει πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει τα 500€ ανά μεγαβατώρα για το  σύνολο σχεδόν των χωρών. 

Διαβάστε επίσης: 

Tιμολόγια ρεύματος: Αυτές είναι οι τιμές ανά πάροχο για τον Σεπτέμβριο

Ρεύμα: 1 δισ. ευρώ απλήρωτοι λογαριασμοί – Σοκ από τα νέα τιμολόγια

Ρεύμα: Μειώνονται οι πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News