BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το σενάριο για νέα παράταση στην πληρωμή

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το σενάριο για νέα παράταση στην πληρωμή

Ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «άκουσε» την λογιστική κοινότητα και έκανε τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να μην μπλοκαριστούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές ενημερότητες εξαιτίας της επιστρεπτέας προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο μιας νέας -έστω και μικρότερης αυτή τη φορά- παράτασης ώστε η αγορά να μπορέσει να «σηκώσει» με μεγαλύτερη άνεση το τεράστιο «φορτίο» που έχει συσσωρευτεί για τον Ιούλιο.

Κανονικά, η απόφαση των περίπου 700.000 επαγγελματιών για το αν θα πληρώσουν εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή ώστε να εκμεταλλευτούν την πρόσθετη έκπτωση του 15% ή αν θα επιλέξουν τη λύση των 96 δόσεων, πρέπει να ληφθεί μέσα στον Ιούλιο ώστε οι πληρωμές (είτε όλου του ποσού είτε της δόσης) να γίνουν επίσης μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Επειδή όμως έχει ήδη περάσει το πρώτο 5νθήμερο του Ιουλίου και επειδή όλο το βάρος της λογιστικής κοινότητας έχει πέσει στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων -μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 4,1 εκατομμύρια δηλώσεις κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια για να γίνουν σε ένα 20ήμερο- είναι ήδη πάνω στο τραπέζι να δοθεί ακόμη περισσότερος χρόνος στους επαγγελματίες προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν την οφειλή της επιστρεπτέας.

Ούτως ή άλλως, η ΑΑΔΕ δεν έχει «ανεβάσει» ακόμη τα ειδοποιητήρια ενώ πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών δεν υφίσταται πλέον καθώς το μη επιστρεπτέο κομμάτι μπορεί κάλλιστα να αναγραφεί και στην φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς.

Πάντως, με απόφαση που εξέδωσε χθες το απόγευμα η ΑΑΔΕ διευθετήθηκαν μια σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να ανακύψουν με την αποτύπωση της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής στη «μερίδα» των επαγγελματιών. Οι διευθετήσεις είναι οι εξής:

1.      Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου

2.      οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν εμποδίζουν τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

3.      οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές για την επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής δεν αναγράφονται στη βεβαίωση οφειλής, παρά μόνον αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, στην αίτηση για τη χορήγησή της.

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εφάπαξ καταβολή ή πληρωμή σε δόσεις;

Φορολογικές δηλώσεις: H καθυστέρηση στα ειδοποιητήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το «μπλοκάρισμα»

Επιστρεπτέα: Πώς θα εντοπίσετε τις οφειλές – Το «ευέλικτο» σύστημα αποπληρωμής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News