BUSINESS & FINANCE

Ο τιμοκατάλογος του βαρελιού σε ευρώ στέλνει την αμόλυβδη στα 2,5 ευρώ το λίτρο

Ο τιμοκατάλογος του βαρελιού σε ευρώ στέλνει την αμόλυβδη στα 2,5 ευρώ το λίτρο

To… κάστρο των 2,4 ευρώ ανά λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο έπεσε και η ανοδική πορεία της τιμής της βενζίνης (δυστυχώς) συνεχίζεται. Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό η μέση πανελλαδική τιμή να «πιάσει» και τα 2,5 ευρώ το λίτρο (άλλωστε πλέον μιλάμε για μια άνοδο της τάξεως του 4%) καθώς μετά την αναρρίχηση της τιμής του πετρελαίου στα 120-123 δολάρια το βαρέλι ήρθε και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου για να καταφέρει άλλο ένα «χτύπημα» στην τιμή λιανικής.

Το τι σημαίνει ο συνδυασμός, φαίνεται από την ακόλουθη σύγκριση: Είναι Απρίλιος του 2011 και η τιμή του πετρελαίου έχει  εκτοξευτεί και πάλι στα 126 δολάρια το βαρέλι, περίπου εκεί που είναι και σήμερα. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος προστατεύεται από ένα πολύ ισχυρό ευρώ το οποίο αγοράζει περίπου 1,44 δολάρια. Άρα, αν μετατραπεί η τιμή του βαρελιού σε ευρώ, αυτό κοστίζει περί τα 87 ευρώ.

Είναι Ιούνιος του 2022. Το βαρέλι του πετρελαίου φτάνει και πάλι στα 123 δολάρια το βαρέλι. Μόνο που το ευρώ έχει υποχωρήσει πλέον στα 1,04 καθώς οι αγορές προεξοφλούν νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για να τιθασευτεί το τέρας του πληθωρισμού. Έτσι, σήμερα, σε όρους ευρώ, ένα βαρέλι πετρελαίου κοστίζει 118 ευρώ περίπου 36% παραπάνω σε σχέση με το 2011.

Φυσικά, σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο. Αν συγκρίνουμε με 11 χρόνια πριν θα διαπιστώσουμε την εκτόξευση του ΦΠΑ στο 24% και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 70 λεπτά ανά λίτρο κάτι που επιταχύνει ακόμη περισσότερο την αύξηση της τιμής λιανικής.

Ο συνδυασμός «ευρώ-βαρελιού» αποτυπώνεται στην διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης η οποία και «δείχνει» το πού θα κινηθεί η λιανική τα επόμενα 24ωρα. Δυστυχώς, το σημερινό δελτίο τιμών δείχνει νέο ιστορικό υψηλό για την διυλιστηριακή τιμή στα 1,853 ευρώ το λίτρο χωρίς ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αν προστεθούν τα 10 λεπτά του εμπορικού κέρδους και ο ΦΠΑ, φτάνουμε αισίως στα 2,43 ευρώ πανελλαδικό μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης: 

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για να αντιμετωπιστούν νέες αυξήσεις στα καύσιμα

Πώς να καίτε λιγότερη βενζίνη: 5 μύθοι και αλήθειες

Βενζίνη: 10% πάνω οι τιμές σε ένα μήνα – Γιατί δεν μειώνεται ο ΕΦΚ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News