Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 16:49
BUSINESS & FINANCE

Άμεση προχρηματοδότηση του 13% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης

Άμεση προχρηματοδότηση του 13% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε συμφωνία για άμεση προχρηματοδότηση του 13% του συνολικού ποσού που προορίζεται για τα κράτη-μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), με στόχο την ταχύτερη δυνατή στήριξη των πληττόμενων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία των δύο ευρωπαϊκών οργάνων προβλέπει την προχρηματοδότηση των χωρών αμέσως μετά την έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, η οποία υπέβαλε σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το αναπτυξιακό project των Βρυξελλών.

Μετά και την επίμαχη συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και RRF, αυτό που απομένει είναι η έγκριση από τους ευρωβουλευτές και τα εθνικά κοινοβούλια, ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η άντληση των απαιτούμενων χρημάτων από τις αγορές ομολόγων. 

Τι άλλο προβλέπει η συμφωνία 

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προβλέπει ότι το πεδίο εφαρμογής του RRF θα διαρθρώνεται γύρω από έξι πυλώνες:

  • την πράσινη μετάβαση
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό
  • την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας
  • την κοινωνική και εδαφική συνοχή
  • την υγεία και την ανθεκτικότητα
  • τις πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τους νέους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα την πρόταση της Επιτροπής για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που στηρίζουν την κλιματική μετάβαση. Η συμφωνία προβλέπει ότι τουλάχιστον το 37 % των δαπανών για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του κάθε κράτους μέλους θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Επιπλέον, όλες οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να τηρούν την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής ζημίας», διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν υψηλό βαθμό φιλοδοξίας κατά τον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για τη διευκόλυνση της ψηφιακής μετάβασης στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τουλάχιστον το 20 % των δαπανών για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν σε κάθε εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη της ψηφιακής μετάβασης.

Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται επίσης να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαπιστώθηκαν στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που αποτελεί το πλαίσιο για τον συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στο σύνολο της Ένωσης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλάβει ισχυρό ρόλο στη διακυβέρνηση του RRF. Ο τακτικός «διάλογος για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα» θα δώσει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να προσκαλεί την Επιτροπή για συζήτηση διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τον Μηχανισμό.

Θα καταρτιστεί και θα δημοσιοποιηθεί πίνακας αποτελεσμάτων που θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής του RRF και των εθνικών σχεδίων.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ισχυρά μέτρα προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, ειδικότερα για την πρόληψη της απάτης, της διαφθοράς και της σύγκρουσης συμφερόντων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News