Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 12:52
BUSINESS & FINANCE

O 2ος πιο πλούσιος άνδρας της Ρωσίας επικρίνει τον Πούτιν: «Μην μας πας πίσω στο 1917»

Για την εθνικοποίηση ξένων εταιρειών

O 2ος πιο πλούσιος άνδρας της Ρωσίας επικρίνει τον Πούτιν: «Μην μας πας πίσω στο 1917»

Ο ολιγάρχης Βλαντίμιρ Ποτάνιν επέκρινε ανοικτά την ενδεχόμενη κατάσχεση και εθνικοποίηση των ξένων επιχειρήσεων στη Ρωσία, οι οποίες αποχώρησαν από τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ποτάνιν, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κολοσσό των μετάλλων Norilsk Nickel και ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος της Ρωσίας, ανέφερε ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει με πραγματισμό στον αποκλεισμό της από την παγκόσμια αγορά.

«Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να κλείσουμε την πόρτα, αλλά να διατηρήσουμε τη θέση της Ρωσίας την οποία καλλιεργούσαμε εδώ και τόσο καιρό στις αγορές» ανέφερε ο 61χρονος μεγιστάνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εθνικοποίηση ξένων εταιρειών θα μετέτρεπε τη Ρωσία σε απαγορευμένο πεδίο για τους επενδυτές.

«Θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917 [έτος της επανάστασης των Μπολσεβίκων] και τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου – η παγκόσμια δυσπιστία έναντι της Ρωσίας από την πλευρά των επενδυτών- θα τις νιώθουμε για πολλές δεκαετίες» προειδοποίησε ο ολιγάρχης.

Η δήλωση αυτή του Βλαντίμιρ Ποτάνιν έχει αρκετό ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κάποιος ότι συνδέεται με προσωπική φιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο οποίος είναι τακτικά επικεφαλής του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, πρόσκειται στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συνηθίζει να παίζει χόκεϊ στον πάγο.

Ο Ποτάνιν προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποίησαν τις κυρώσεις ως τρόπο για να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και έτσι η Μόσχα έπρεπε να λάβει σοφές και στοχαστικές αποφάσεις.

Ζήτησε επίσης την άρση των περιορισμών σε ξένο νόμισμα για την πληρωμή τοκομεριδίων για το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 480 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χωρίς να προφέρει τη λέξη «εθνικοποίηση», ο Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τάσσεται υπέρ του διορισμού «εξωτερικών» διοικητών επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία «για να τις μεταβιβάσουν σ’ αυτούς που θέλουν να τις κάνουν να λειτουργήσουν».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» στους ξένους οικονομικούς παράγοντες που το επιθυμούν και πως τα δικαιώματά τους «θα προστατευθούν».

Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό είναι άγνωστο, καθώς υπάρχουν διαμάχες μεταξύ της ρωσικής ελίτ για το πόσο ισχυρή θα είναι η αντίδραση της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αλεξέι Μορντάσοφ: Ο πιο πλούσιος Ρώσος, το δεσμευμένος σκάφος και το τζετ για Σεϋχέλλες

«Νεκρός ή ζωντανός»: Ρώσος μεγιστάνας επικήρυξε τον Πούτιν

Ρωσία: Έχασε τη στήριξη των ολιγαρχών ο Πούτιν;

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News