Κόσμος Παρασκευή 4/03/2022, 14:38
ΚΟΣΜΟΣ

«Νεκρός ή ζωντανός»: Ρώσος μεγιστάνας επικήρυξε τον Πούτιν

Ζητάει να συλληφθεί ο Ρώσος ηγέτης για εγκλήματα πολέμου.

«Νεκρός ή ζωντανός»: Ρώσος μεγιστάνας επικήρυξε τον Πούτιν

Την ώρα που υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν εγκαταλείψει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ένας επιχειρηματίας συμπατριώτης τους επικήρυξε τον Ρώσο πρόεδρο για το χρηματικό ποσό του 1 εκατ. δολαρίων.

Σε αναρτήσεις του στο Facebook και το Linkedin, ο Alex Konanykhin ζήτησε τη σύλληψη του ηγέτη της Ρωσίας. «Υπόσχομαι να πληρώσω 1 εκατ. δολάρια στον στρατιωτικό ή στρατιωτικούς οι οποίοι, υπακούοντας στο συνταγματικό τους καθήκον, θα συλλάβουν τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου σύμφωνα με το ρωσικό και το διεθνές δίκαιο» έγραψε ο μεγιστάνας.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «ο Πούτιν δεν είναι πρόεδρος της Ρωσίας, καθώς εισήλθε στην εξουσία μετά από μια ειδική επιχείρηση ανατίναξης κτιρίων στη χώρα, στη συνέχεια παραβίασε το Σύνταγμα καθώς δεν διεξήγαγε εκλογές και δολοφόνησε τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Οι δημοσιεύσεις αυτές συνοδεύονταν από μια εικόνα που θυμίζει… Φαρ Ουέστ με φωτογραφία του Ρώσου ηγέτη και από κάτω τη φράση «Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός ο Βλαντίμιρ Πούτιν για μαζικές σφαγές».

«Ως Ρώσος πολίτης, θεωρώ ηθικό μου καθήκον να βοηθήσω τη χώρα μου. Θα συνεχίσω τη βοήθειά μου προς την Ουκρανία, στις ηρωικές προσπάθειες της να αντισταθεί στις επιθέσεις του Πούτιν» κατέληγε ο Konanykhin.

Και οι δύο αναρτήσεις έχουν εξαφανιστεί έκτοτε από τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σε μια αναδίπλωση ο Ρώσος επιχειρηματίας έγραψε μετέπειτα ότι ποτέ δεν ζήτησε τη δολοφονία του Πούτιν, απλά τη σύλληψή του.

«Υπάρχουν αναφορές ότι υποσχέθηκα να πληρώσω για την εκτέλεση του Πούτιν. Αυτό ΔΕΝ είναι σωστό. Αν και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα υποδέχονταν μια τέτοια εξέλιξη, πιστεύω ότι ο Πούτιν πρέπει να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης» ανέφερε σε νεότερη ανάρτησή του στο Facebook ο μεγιστάνας, ο οποίος στην κεντρική φωτογραφία του εμφανίζεται να φοράει μπλούζα με τη σημαία της Ουκρανίας.

Ποιος είναι όμως ο Alex Konanykhin;

Σύμφωνα με παλιό άρθρο της Washington Post, σπούδασε στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, αν και δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Στη συνέχεια, άρχισε να ασχολείται με τις κατασκευές, τις μετοχές και την αγορά ακινήτων.

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, είχε μια αυτοκρατορία από πάνω από 100 επιχειρήσεις, έχοντας καταφέρει να γίνει πλούσιος μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1992, η αξία των εταιρειών του υπολογιζόταν στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Είχε λάβει μέρος και στην πρώτη αντιπροσωπεία του Μπόρις Γέλτσιν στην Ουάσινγκτον την ίδια χρονιά.

Διέφυγε στις ΗΠΑ το 1996 και πήρε άσυλο το 1999. Παραλίγο, μάλιστα, να απελαθεί πίσω στη Ρωσία λόγω προβλημάτων με τη βίζα του και κατηγοριών από το Κρεμλίνο για υπεξαίρεση χρημάτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο Konanykhin ζει στη Νέα Υόρκη και είναι διευθύνων σύμβουλος της TransparentBusiness, μια πλατφόρμα τηλεργασίας. Συμμετέχει επίσης στο ριάλιτι σόου «Unicorn Hunters». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Jerusalem Post

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έχασε τη στήριξη των ολιγαρχών ο Πούτιν;

Αμπράμοβιτς: H «πτώση» του αυτοκράτορα ήταν προδιαγεγραμμένη

Ο ηγέτης που νομίζαμε ότι ξέραμε καλά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News