Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 12:17
BUSINESS & FINANCE

Σε αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Σε αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Σε αρνητικούς ρυθμούς διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,3% τον Νοέμβριο του 2020 έναντι μηδενικής μεταβολής τον Οκτώβριο του ίδιου ίδους. Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο +0,2% έναντι +0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Σε αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη τον Νοέμβριο-1

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-2,1%), την Εσθονία (-1,2%), την Σλοβενία (-1,1%) και την Κύπρο (-1,1%). Αντίθετα, η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε στην Πολωνία (3,7%), την Ουγγαρία (+2,8%) και την Τσεχία (+2,8%).

Σε κλαδικό επίπεδο, οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό αυξήθηκαν κατά 0,36% και στις υπηρεσίες κατά 0,25%. Αντίθετα, οι τιμές στα μη ενεργειακή βιομηχανικά προϊόντα υποχώρησαν κατά 0,07% και στην ενέργεια κατά 0,82%.

Εξαιρώντας πάντως, τον κλάδο της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ευρώ καθορίστηκε σε θετικό έδαφος -και συγκεκριμένα στο +0,6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. ανήλθε σε -0,3%, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα να ορίζεται στο -0,8%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News