BUSINESS & FINANCE

«Λίφτινγκ» στον ΕΦΚΑ: Οι έξι αλλαγές

«Λίφτινγκ» στον ΕΦΚΑ: Οι έξι αλλαγές

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον  εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Οι έξι τομές που προωθεί  το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν ως στόχο τη βελτίωση της απόδοσης, την ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων, την αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Μέσα από το νομοσχέδιο μετατρέπουμε τον ΕΦΚΑ από πρωταγωνιστή ιστοριών καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας σε ασφαλιστικό οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών». 

Οι  6 τομές 

1)      Διευθυντικά στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να αναζητήσει ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας μάλιστα και ως κίνητρο προσέλκυσης ένα ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών, για όσους πιάνουν τους στόχους. 

Στόχος είναι να προσελκύσει εξειδικευμένα  στελέχη  ώστε να αναλάβουν διευθυντικές και νευραλγικές  θέσεις στον ΕΦΚΑ.

2)      Επέκταση του συστήματος των bonus.  «Oι καλύτεροι αμείβονται, οι χειρότεροι ελέγχονται» είναι το νέο μότο που θα πρέπει να έχουν  στο μυαλό τους από εδώ και στο εξής οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.  Οι άριστοι, όπως άλλωστε ισχύει για το τμήμα εκκαθάρισης συντάξεων θα αμείβονται με bonus, το οποίο  όμως  πλέον, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα υπολογίζεται διαφορετικά ενώ θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες του φορέα. Βασικός άξονας των ανανεωμένων πριμ είναι να συνδέονται  με την πραγματική δουλειά του κάθε υπαλλήλου, ενώ θα προσμετράται και ο βαθμός δυσκολίας της κάθε υπόθεσης που αναλαμβάνει ο υπάλληλος.

3)      Συστήνεται Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών για την πιο συστηματική αντιμετώπιση των καταγγελιών που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ είναι ένας από  τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς της  χώρας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον πιο προβληματικό φορέα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 

Είναι πρώτος -και με διαφορά- στα  παράπονα και τις αναφορές στο Συνήγορο του  Πολίτη (του αναλογεί το 48% των παραπόνων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου». Η Μονάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι πρώην ανώτερος δικαστικός (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου)  θα επιφορτιστεί με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων). 

 Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. 

5) Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών. 

6) Συστήνεται φορέας διαχείρισης της ακίνητης  περιουσίας του ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας  διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής  αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με  τουλάχιστον το 20%  των ακινήτων αυτών, παρότι  μεγάλης αξίας, να μένουν τελείως αναξιοποίητα.  Μέσω της σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού θα  μπορέσει να γίνει αξιοποίηση και διαχείριση της  ακίνητης περιουσίας, ενώ θα γίνει διαχωρισμός των  ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. 

Ο ΕΦΚΑ αξιοποιώντας τα ακίνητα  για ιδιόχρηση θα  δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας καθώς δεν θα  χρειάζεται να πληρώνει ενοίκια. Από την άλλη  πλευρά η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους  σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΦΚΑ: Παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ

ΕΦΚΑ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του

Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News