BUSINESS & FINANCE

Εργαζόμενοι: Τι πληρώνουν οι επιχειρήσεις λόγω της ειδικής αργίας στις 25 & 26 Ιανουαρίου

Εργαζόμενοι: Τι πληρώνουν οι επιχειρήσεις λόγω της ειδικής αργίας στις 25 & 26 Ιανουαρίου

Kανονικά θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τους εργοδότες τους τόσο για την Τρίτη όσο και για την Τετάρτη, καθώς περιοχές της Επικράτειας κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδική Κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και δεν λειτούργησε τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθει και η σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες όσο και τις όποιες διαδικασίες.

Οι εργοδότες ναι μεν υποχρεούνται να πληρώσουν τον μισθό των εργαζομένων αλλά εξαιρούνται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει μόνο στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας και αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, για σήμερα 26 Ιανουαρίου, αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Έτσι στις περιοχές αυτές οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν  για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1),  κανονικά από τους εργοδότες τους ενώ οι εργοδότες – επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή  των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών. Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τις ημέρες αυτές δεν υφίσταται ούτε το μέτρο της τηλεργασίας.

Η τηλεργασία η οποία ως μέτρο είναι σε ισχύ (οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν σε τηλεργασία μέχρι το 50% των εργαζομένων τους) λόγω του κορωνοϊού, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τις ημέρες αυτές. Η χρήση της τηλεργασίας μπορεί να γίνει μόνο  από τις επιχειρήσεις των περιοχών που δεν εντάχθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής αργίας που κηρύχθηκε.

Η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ούτως οι άλλως επιχειρήσεις λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία οι εργοδότες για τις ημέρες αυτές δεν οφείλουν μισθό και οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να έρθουν στην εργασία τους. Έτσι η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ρυθμίσει και αυτές τις περιπτώσεις ή να ορίσει ένα ενιαίο πλαίσιο για όλες τις περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για Τρίτη και Τετάρτη

Υπ. Εργασίας: Ειδική μέριμνα για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News