Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 11:35
ΚΙΝΑ

O ιδιοκτήτης της Evergrande ξεπουλάει περιουσιακά του στοιχεία για αποπληρωμή χρεών

O ιδιοκτήτης της Evergrande ξεπουλάει περιουσιακά του στοιχεία για αποπληρωμή χρεών

Την ώρα που ο κινεζικός κολοσσός Evergrande προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ο ιδρυτής του απελευθερώνει κεφάλαια από πολυτελή περιουσιακά στοιχεία, όπως έργα τέχνης, καλλιγραφία και δύο πολυτελή σπίτια, σύμφωνα με πηγές. 

Οι κινεζικές αρχές διαμήνυσαν στον 63χρονο πρόεδρο της Evergrande, Χούι Κα Γιαν, να χρησιμοποιήσει μέρος της προσωπικής του περιουσίας για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των ομολογιούχων, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Ως γνωστόν, τα προβλήματα της Evergrande όσον αφορά στην αποπληρωμή των ομολόγων της προκαλούν κατά καιρούς ριπές στις αγορές και έχουν βυθίσει πολλούς από τους επενδυτές, τους πιστωτές και τους προμηθευτές της σε οικονομικό χάο.

Ο Χούι, του οποίου η επιχείρηση καθαρισμού χρωστάει περισσότερα από 18 εκατομμύρια γιουάν (2,8 εκατομμύρια δολάρια) στην Evergrande, έπρεπε να πωλήσει την Porsche Cayenne του και ένα διαμέρισμα για να συγκεντρώσει μετρητά και να πληρώσει τα χρέη του.

Ο Χούι έβαλε υποθήκη μια από τις έπαυλές του στο Χονγκ Κονγκ περίπου 5.000 τετραγωνικών ποδιών στο The Peak, την πια ακριβή περιοχή του Χονγκ Κονγκ, για να πάρει δάνειο από την China Construction Bank τον Οκτώβριο. Μέρος από τα χρήματα του δανείου χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή ενός ληξιπρόθεσμου ομολόγου της Evergrande, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, ο μεγιστάνας, που αναδείχθηκε στον πλουσιότερο άνδρα της Ασίας το 2017, έβαλε υποθήκη και ένα δεύτερο πολυτελές σπίτι στην ίδια περιοχή στην Orix Asia Capital Ltd στις 8 Νοεμβρίου για ένα άγνωστο ποσό.

Με εκπληκτική θέα στους αστραφτερούς ουρανοξύστες της πόλης, τα ακίνητα του Χούι έχουν αξία περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων HK το καθένα, δήλωσε κτηματομεσίτης στο Reuters.

Μεγαλωμένος από τη γιαγιά του σε ένα αγροτικό χωριό, ο Χούι ίδρυσε την Evergrande το 1996 στην Γκανζού, προμηθεύοντας σπίτια σε χαμηλές τιμές και χτίζοντας μια περιουσία.

Ανέπτυξε ένα πάθος για την καλλιγραφία, την τέχνη και τον κυπρίνο Koi – το ψάρι που θεωρείται σύμβολο καλής τύχης για το οποίο πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με μια πηγή. Τώρα, υπό τις εντολές του Χούι η Evergrande πωλεί μέρος από τα έργα τέχνης και της καλλιγραφίας για να συγκεντρώσει νέο ​​κεφάλαιο, σύμφωνα με την πηγή. 

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Evergrande συγκέντρωσε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια πωλώντας δύο από τα ιδιωτικά της τζετ σε Αμερικανούς επενδυτές.

Ο Χούι διαθέτει επίσης ένα γιοτ 60 μέτρων που ονομάζεται “Event” και του οποίου η αξία εκτιμάται στα 60 εκατ. δολάρια, καθώς και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Airbus, σύμφωνα με δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ.

Ενώ όμως η καθαρή περιουσία του Χούι μειώθηκε τα τελευταία χρόνια από περίπου 45 δισ. δολάρια το 2017, εξακολουθεί να κυμαίνεται στα 11,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Hurun China Rich List 2021.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News