Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 15:12
BUSINESS & FINANCE

Π. Τσακλόγλου: Τετραπλή στόχευση με την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης

Π. Τσακλόγλου: Τετραπλή στόχευση με την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης

Τα οφέλη που προκύπτουν από την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή τη μετατροπή του, από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, απαρίθμησε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist «Demographic Challenges and Gender Equality Policies».

Όπως εξήγησε, τα διανεμητικά συστήματα δουλεύουν καλά, όταν οι ασφαλισμένοι είναι πολλοί και οι συνταξιούχοι λίγοι, αλλά έχουν δυσκολίες σε γερασμένες κοινωνίες όπου οι ασφαλισμένοι λιγοστεύουν και οι συνταξιούχοι πληθαίνουν. «Και η Ελλάδα γερνάει ταχύτατα» ανέφερε, σημειώνοντας πως «όταν πριν από μερικές δεκαετίες ήταν τέσσερις και πέντε οι εργαζόμενοι που αντιστοιχούσαν σε κάθε συνταξιούχο, το σύστημα δούλευε μια χαρά, αλλά σήμερα, η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι 1/1,7 και ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβολές που έχουμε για το μέλλον δεν την εκτιμούν σε παραπάνω από 1/2». 

Διαβάστε ακόμη: Επικουρική ασφάλιση: Θα βάλει φρένο στον δημογραφικό κίνδυνο;

«Οι Έλληνες γινόμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι» συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου προσθέτοντας πως «το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουμε την Ιταλία, παίρνοντας τον τίτλο της πιο γερασμένης χώρας στην Ε.Ε.».

Ο υφυπουργός παρατήρησε πως «πρόβλημα δημογραφικό δεν είχε μόνο η χώρα μας, έχουν εδώ και δεκαετίες όλες σχεδόν οι αναπτυγμένες χώρες», οι οποίες «όταν αντιλήφθηκαν τις συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης για το συνταξιοδοτικό τους σύστημα, επιχείρησαν να κάνουν διαφοροποίηση κινδύνου, να μην βάζουν όλα τους ‘τα αυγά σε ένα καλάθι’, ενισχύοντας τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος». Όπως είπε, πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού σε μεγάλο αριθμό χωρών του ΟΟΣΑ καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, υπερβαίνει το 80%. Η Ελλάδα, συνέχισε, προχωρά – έστω και με καθυστέρηση – στον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες. 

Αναφερόμενος στον νόμο 4826/21 είπε πως απώτερος στόχος είναι η δημιουργία κεφαλαιοποιητικής συμπληρωματικής ασφάλισης διακριτής από την κύρια που παραμένει διανεμητική, ώστε ένα τμήμα των εισοδημάτων των συνταξιούχων να προέρχεται από το διανεμητικό σύστημα και ένα τμήμα από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ο συνταξιούχος του νέου συστήματος θα λαμβάνει τρεις συντάξεις, οι οποίες θα υπόκεινται σε διαφορετικό κίνδυνο, εξήγησε, λέγοντας: «Θα παίρνει την εθνική σύνταξη η οποία υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο, την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο και την επικουρική κεφαλαιοποιητική σύνταξη η οποία υπόκειται στο κίνδυνο των αγορών. Επειδή, οι τρεις αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν πολύ ισχυρή θετική συσχέτιση, το συνολικό ρίσκο για ολόκληρο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και για την σύνταξη του συγκεκριμένου συνταξιούχου, είναι πολύ- πολύ χαμηλότερο». Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, ενισχύεται η σταθερότητα oλόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Τσακλόγου, η μεταρρύθμιση έχει τέσσερις κύριες επιδιώξεις: (α) την άμβλυνση των συνεπειών του δημογραφικού ρίσκου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης μέσω της διαφοροποίησης κινδύνου, (β) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους, όπως δείχνει η εμπειρία χωρών με μακρόχρονη λειτουργία κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, (γ) την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, εφόσον σημαντικό τμήμα των εισφορών του νέου συστήματος θα επενδύεται στην εγχώρια οικονομία και, (δ) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα με την παροχή ισχυρών αντικινήτρων για αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία.

Επιπρόσθετα, τόνισε, η μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική εξοικειώνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην έννοια της προσωπικής αποταμίευσης και της μακροπρόθεσμης επένδυσης. «Θα εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους και θα διαφημίσει τα οφέλη της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης. Η κοινωνία θα μπολιαστεί με την ιδέα της προσωπικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης» εκτίμησε, προσθέτοντας πως αυτό θα ωφελήσει την ανάπτυξη του 2ου και του 3ου πυλώνα που έχουν έναν κομβικό και διακριτό ρόλο στο ασφαλιστικό σύστημα, ως συμπληρωματικοί πυλώνες ασφάλισης σε προαιρετική βάση. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News