BUSINESS & FINANCE

Συντάξεις: Η προσωπική διαφορά «ροκάνισε» τις αυξήσεις

Μόνο 1 στους 10 παλαιούς συνταξιούχους θα πάρουν αναδρομικά και αυξήσεις 

Συντάξεις: Η προσωπική διαφορά «ροκάνισε» τις αυξήσεις

Σε μία προσπάθεια να προλάβει πλήθος ερωτημάτων από τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά, ο ΕΦΚΑ θέτει από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου  σε λειτουργία νέα πλατφόρμα στον ιστότοπό του. Οι συνταξιούχοι που πήραν ή αναμένουν να πάρουν αναδρομικά θα μπορούν, μέσω της πλατφόρμας www.efka.gov.gr, να ενημερωθούν για την τύχη τους. Συγκεκριμέν θα μπορούν να μάθουν: 

Α) σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους

Β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία

Γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους .

Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Διαβάστε ακόμη: Φόβος για κύμα συνταξιοδοτήσεων

Πόσοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά 

Για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις που απορρέουν από το Νόμο Βρούτση θα πρέπει να πληρεί τις εξής 3 προϋποθέσεις:

-Να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,

-Να, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά το Μάιο

2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν

θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου),

-Να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά

Από το 1,8 εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016, τελικώς θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά μόνο 133.692, καθώς 520.000 παλαιοί συνταξιούχοι ναι μεν είχαν 30 χρόνια ασφάλισης αλλά διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά  γεγονός που οδηγεί στο να μη  λάβουν αναδρομικά. 

Άλλες 40.000-50.000  υπολογίζονται πως είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν αναδρομικά και αυξημένη σύνταξη ,από ένα πλήθος  215.000 συνταξιούχων, των οποίων όμως  ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. 

Συνεπώς αύξηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό  θα δουν τελικά μέχρι το τέλος του χρόνου αρχή γενομένης από την Τετάρτη με τους 133.692 συνταξιούχους, 180.000 συνταξιούχοι από το σύνολο των 1,8 εκατομμυρίων παλαιών συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει πως διαφορά στη τσέπη θα δει μόνο το 10% των παλαιών συνταξιούχων δηλαδή ένας στους δέκα. Οι υπόλοιποι 520.000 που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα δουν αύξηση μόνο στα χαρτιά καθώς θα «ροκανιστεί»  η προσωπική τους  διαφορά .Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ,οι συνταξιούχοι αυτοί  δεν θα πληρωθούν αυξήσεις (τέλος Οκτωβρίου) και αναδρομικά (στις 29 Σεπτεμβρίου) καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά.

Με τις μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους που προβλέπονται στον ν. 4670/2020 ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς θα εξαλείψουν οριστικά την προσωπική διαφορά και θα δουν μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις.

Η πληρωμή και τα ποσά 

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται με εμβόλιμη πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%. Ενώ, με βάση τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News