ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέοι μέτοχοι της Catalio Capital του Γιώργου Πετρόχειλου οι αδελφοί Αντετοκούνμπο

Νέοι μέτοχοι της Catalio Capital του Γιώργου Πετρόχειλου οι αδελφοί Αντετοκούνμπο

Στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανήλθαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια της επενδυτικής εταιρείας που ίδρυσε και ελέγχει ο 29χρόνος Γιώργος Πετρόχειλος ο οποίος μετρά μεταξύ των συνεργατών του στο εν λογω fund και νομπελίστες, όπως οι France Arnold και Thomas Sudhof και εγνωσμένης οικονομικής επιφάνειας μέτοχοι, όπως οι Stanley Druckenmiller και Alan Howard. Τις μέρες αυτές μάλιστα ενέταξε μεταξύ των μετόχων του στην Catalio Capital Management, όπως ονομάζεται το fund, και τον έλληνα άσο του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και τον αδελφό του Θανάση, οι όποιοι έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην επενδυτική εταιρεία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Πετρόχειλος μιλώντας στην «Κ».

Με επενδυτικό προσανατολισμό στο χώρο της βιοτεχνολογίας ο Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων έχει συγκεντρώσει μέσα σε 18 μήνες κεφάλαια υπό διαχείριση που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια με όχημα την Catalio Capital Management, αλλά και επιπλέον 225 εκατομμύρια δολάρια μέσω της δημόσιας εγγραφής στον Nasdaq μιας εταιρείας – λεύκης επιταγής (SPAC), της Healthcor Catalio Special Purpose Acquisition Corp για εξαγορές στον ίδιο κλάδο. Μάλιστα, ετοιμάζει ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα στο Λονδίνο και στόχο να συγκεντρώσει αρχικά κεφάλαια της τάξης των 200 εκατομμυρίων για τοποθετήσεις στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο νεαρός fund manager, απόφοιτος του Johns Hopkins University δηλώνει πως θα ήθελε να είναι μέρος της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και της συνολικότερης προσπάθειας που συντελείται στην χώρα για την ανάπτυξη καινοτόμων κλάδων.

Ο Γιώργος Πετρόχειλος τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ για να σπουδάσει. Αρχικά ακολούθησε κατεύθυνση πολιτικού μηχανικού στο Johns Hopkins, επηρεασμένος από την οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση, αλλά πριν ξεκινήσει το τρίτο έτος μεταπήδησε στο finance. Μετά την αποφοίτησή του το 2013, εντάχθηκε στην Camden Partners, μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων \ που προέκυψε από την απόσχισή της από την T. Rowe Price. Στη Camden Partners μαζί με τον Δρ Jacob Vogelstein, ανέπτυξε τον βραχίονα βιοεπιστημών της εταιρείας, επενδύοντας σε εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας. Το 2020, ο Γιώργος και ο Jacob αποχώρησαν από την Camden και ίδρυσαν την δική τους επενδυτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, την Catalio Capital Management, με αρχικά κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 30 εκατομμύριων δολαρίων.

Νέοι μέτοχοι της Catalio Capital του Γιώργου Πετρόχειλου οι αδελφοί Αντετοκούνμπο-1

Εντωμεταξύ η επενδυτική τους προσέγγιση φαίνεται πως προσέλκυσε ενδιαφέρον από την επενδυτική και την επιστημονική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό διότι η Catalio στην επενδυτική της επιτροπή οικοδόμησε μια ομάδα συμβούλων που καθιστά ιδιαίτερα αξιόπιστη την αξιολόγηση των εταιρειών στις οποίες επενδύει: Ο Γιώργος Πετρόχειλος και ο συνεταίρος του έχουν εκχωρήσει ένα 25% του μετοχικού κεφαλαίου της επενδυτικής εταιρείας τους σε μια «επιτροπή σοφών», μια ομάδα 30 εγνωσμένου κύρους επιστημόνων οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι επιτυχημένες εταιρείες βιοτεχνολογίας. Η επιτροπή αυτή περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως τον βραβευμένο με Νόμπελ France Arnold του California Institute of Technology, ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό Συμβούλιο της Google, τον παγκοσμίου φήμης Bert Vogelstein στο Johns Hopkins που ίδρυσε την EXACT Sciences, τον νομπελίστα Thomas Sudhof στο Standord που κάθεται και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Sanofi, τον πρωτοπόρο γενετιστή (CRISPR) George Church του Χάρβαρντ, ο οποίος ίδρυσε την Editas Medicine και την πρώην Chief Medical Officer της Pfizer, Freda Lewis-Hall. Πρόεδρος, δε της Catalio είναι ο Edward Mathias, ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους της The Carlyle Group που διαχειρίζεται 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι η Catalio Capital Management έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία επενδύσεων πολλαπλών στρατηγικών, επενδύοντας αποκλειστικά στην βιοτεχνολογία με τρεις στρατηγικές: ιδιωτικά κεφάλαια (Private equity) , πιστωτικές ευκαιρίες (credit) και μετοχές (equity) . Το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Νέοι μέτοχοι της Catalio Capital του Γιώργου Πετρόχειλου οι αδελφοί Αντετοκούνμπο-2

Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Thrive Before Detection, μια εταιρεία εγκαιρης διάγνωσης καρκίνου που συστάθηκε από τον Έλληνα επιστήμονα Νικ Παπαδόπουλο στο Johns Hopkins και η οποία εξαγοράστηκε από την EXACT Sciences έναντι 2,2 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020, η εισηγμένη εταιρεία μονοκλωνικών αντισωμάτων AbCellera Biologics, η εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων Recursion Pharmaceuticals, η εταιρεία πλατφόρμας ψυχικής υγείας atai Life Sciences και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πρόσβασης σε πρωτοπόρες μεθόδους προώθησης ψυχικής υγείας Compass Pathways

Φέτος τον Ιανουάριο η Catalio λάνσαρε και ένα SPAC (special purpose acquisition company). Τα SPAC είναι εταιρείες που εισάγονται στο χρηματιστήριο χωρίς καμία εμπορική δραστηριότητα, με μόνο στόχο να εξαγοράσουν προσεχώς μια ιδιωτική επιχείρηση μετατρέποντας την αυτόματα σε εισηγμένη, χωρίς την παραδοσιακή διαδικασία της δημόσιας εγγραφής και με «προίκα» τα αντληθέντα κεφάλαια. Το SPAC του Πετρόχειλου είναι η Healthcor Catalio Special Purpose Acquisition Corp. που συγκέντρωσε 225 εκατομμύρια δολάρια εισαγόμενη στο NASDAQ. Ο Γιώργος Πετρόχειλος που είναι ο επικεφαλής του εν λόγω SPAC τον Ιούλιο ανακοίνωσε πως θα εξαγοράσει την Hyperfine, την δημιουργό της πρώτης φορητής συσκευής μαγνητικής τομογραφίας που είναι πλήρως αδειοδοτημένη από τις αμερικανικές αρχές (FDA). Ποιοι μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο του SPAC; Μερικά από τα πιο γνωστά επενδυτικά κεφάλαια μεταξύ των οποίων οι Bain Capital, ARK Investment Management, Deerfield Management και Perceptive Advisors.

Εντωμεταξύ πρόσφατα έγινε γνωστό πως τέσσερεις δισεκατομμυριούχοι επενδυτές απέκτησαν μειοψηφικές συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο της Catalio Capital Management. Ο ένας είναι ο Stanley Druckenmiller,ο ιδρυτής της Duquesne Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, ένα hedge fund με πολύ υψηλές επιδόσεις. Ο άλλος είναι ο Philippe Laffont, ιδρυτής της Coatue Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων με 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια υπό διαχείριση που επικεντρώνονται στην τεχνολογία. Επίσης μερίδιο έχει αποκτήσει ο Alan Howard, ιδρυτής του λονδρέζικου private equity Brevan Howard, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στην Ευρώπη, αλλά και ο Jeff Vinik, ο οποίος διαχειριζόταν το Magellan Fund της Fidelity και τώρα είναι ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών του αμερικανικού επαγγελματικού χόκεϊ επί πάγου NHL Tampa Lightning και μέτοχος μειοψηφίας τόσο της επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox όσο και ενός από τους πιο πετυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου, της Liverpool F.C. Από τώρα και στο εξής στο ρόστερ των μετόχων της Catalio Capital θα περιλαμβάνονται και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον αδελφό του Θανάση.

Πρόσφατα, η Catalio άνοιξε το πρώτο της ευρωπαϊκό γραφείο στο Λονδίνο με στόχο όπως προαναφέρθηκε την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε ομίλους βιοϊατρικής και βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να είναι πιο ενεργή τα επόμενα τρίμηνα, εξηγούν πηγές του fund .

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News