BUSINESS & FINANCE

Trade Estates: Μέσα στο 2022 το deal με στρατηγικό επενδυτή

 Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 185 εκατ. ευρώ

Trade Estates: Μέσα στο 2022 το deal με στρατηγικό επενδυτή

Σε ορίζοντα έξι έως εννέα μηνών εκτιμά η διοίκηση της Trade Estates ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου που θα πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, προκειμένου το ποσοστό του τελευταίου να υποχωρήσει κάτω από το 50%. Το εγχείρημα της αναζήτησης στρατηγικού εταίρου για την Trade Estates χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά πλέον, η εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ορίζοντα τα τέλη της άνοιξης του 2022, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση πρώτου εξαμήνου της Φουρλής.

Όπως αναφέρει η εισηγμένη, έχουν προσληφθεί επαγγελματίες σύμβουλοι παροχής υπηρεσιών εξεύρεσης επενδυτών, με τις συζητήσεις να είναι προχωρημένες, ενώ έχουν ανταλλαχθεί προσχέδια συμβατικών κειμένων και λεπτομερών προϋπολογιστικών μεγεθών με συγκεκριμένους πιθανούς επενδυτές, γεγονός που «δημιουργεί την πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανή στους επόμενους 6-9 μήνες η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου». Τα σχέδια της εταιρείας διευκολύνονται, αυτή την περίοδο, λόγω της ύπαρξης επενδυτών με σημαντική ρευστότητα που επιδιώκουν να τοποθετηθούν σε ακίνητη περιουσία μισθωμένη σε φερέγγυους μισθωτές. Μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα, με την ΑΕΕΑΠ να δρομολογεί την είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην Trade Estates έχουν εισφερθεί ακίνητα αξίας 184,7 εκατ. ευρώ, των οποίων η μεταβίβαση στην ΑΕΕΑΠ καθυστέρησε ενάμιση χρόνο λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα η έγκριση λειτουργίας της εταιρείας να γίνει τον περασμένο Ιούλιο, όπως αναφέρει η Φουρλής. Στρατηγικός στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι η αξία του χαρτοφυλακίου να διπλασιαστεί, με την ΑΕΕΑΠ να επιδιώκει τη δραστηριοποίηση αμιγώς σε ακίνητα λιανικής μεγάλης επιφάνειας («Big Bοxes») και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου, αποκτώντας νέες ιδιοκτησίες κι εκτός ομίλου.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που είναι προς πώληση, περιλαμβάνει τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια Βουλγαρίας, η εταιρεία διαχείρισης ακίνητων ΡΕΝΤΗΣ με το εμπορικό κέντρο στην οδό Πειραιώς, τα logistics center σε Σχηματάρι και Οινόφυτα και οι συμμετοχές στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων MANTENKO, POLIKENCO και Sevas Ten με ακίνητα σε Ηράκλειο, Πάτρα και Σπάτα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News