BUSINESS & FINANCE

Το κόστος πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες

Το κόστος πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες

Στα 400 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που έχουν καταβάλει οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη την ζημιών από φυσικές καταστροφές από το 1998 έως και τον Αύγουστο του 2020. Το ποσό υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού κόστους των επιπτώσεων που έχουν δημιουργήσει οι φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές, την κάλυψη των οποίων αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Η αιτία είναι το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης των κατοικιών και των επιχειρήσεων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δεν ξεπερνά το 15% για τα σπίτια και το 20% για τις επιχειρήσεις. Ε

ιδικά σε ότι αφορά τις κατοικίες η κάλυψη για σεισμό – όπου αυτή υπάρχει – συνδέεται κυρίως με την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης όταν η αγορά ή η ανέγερση κατοικίας γίνεται μέσω τραπεζικού δανεισμού, με συνέπεια η πλειοψηφία των κατοικιών στη χώρα μας να είναι ανασφάλιστη. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι ζημιές που δηλώνονται από παρόμοια καταστροφικά φαινόμενα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 15% των ζημιών που καταγράφουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, με συνέπεια το μεγαλύτερο κόστος των αποζημιώσεων να επωμίζεται τελικά ο κρατικός προϋπολογισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αποζημιώσεις των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια, την Αττική και την Ηλεία, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις προς τους πληγέντες, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται το μακροπρόθεσμο κόστος αποκατάστασης των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον. 

Πόσο στοίχισαν οι μεγάλες καταστροφές 

Από τα στοιχεία για την καταγραφή των αποζημιώσεων τα τελευταία χρόνια που συγκεντρώνει η ΕΑΕΕ προκύπτει ότι η πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούνιο του 2018 «στοίχισε» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες 35 εκατ. ευρώ περίπου, η κακοκαιρία «Θάλεια» που έπληξε κυρίως την Εύβοια τον Αύγουστο του 2020 «στοίχισε» 5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, επιβάρυναν τις ασφαλιστικές εταιρείες με μόλις 5,6 εκατ. ευρώ. 

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, η ΕΑΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι εταιρίες –  μέλη της θα ανταποκριθούν για ακόμη μία φορά με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη στην άμεση καταγραφή και αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι πολίτες. Η ΕΑΕΕ έχει εδώ και χρόνια αναδείξει τη σπουδαιότητα της συντεταγμένης διαχείρισης κινδύνων φυσικών καταστροφών και της θέσπισης ενός εθνικού συστήματος χρηματοδότησης των ζημιών -με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- και έχει αναγνωρίσει και επισημάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην εξέλιξη φαινομένων όπως αυτά που βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, οι συνολικές ζημιές από την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φυσικών καταστροφών κάθε χρόνο εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».

Ειδικά σε ότι αφορά το σεισμό η Ένωση επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία έντονα σεισμογενής περιοχή, καθώς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και κατέχει την 6η θέση από άποψη σεισμικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό της ασφάλισης έναντι σεισμού των κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας που καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος της έκτασης της Ευρώπης, εκλύεται το 50% της συνολικής σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης με αποτέλεσμα, οι σεισμοί στον Ελλαδικό χώρο να είναι συχνότατοι. 

Τι γίνεται με τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, που έχουν αρχίσει την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης και η υψηλή επιβάρυνση για το κράτος, αναμένεται να επιβεβαιωθεί ειδικά στην περίπτωση των ζημιών στην Βόρεια Εύβοια, που η πυρκαγιά κατέστρεψε κυρίως κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις που δεν ήταν ασφαλισμένες.

Διαφορετική αναμένεται να είναι η εικόνα στην Αττική, καθώς αρκετές από τις κατοικίες που υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, είχαν κατασκευαστεί με τραπεζικό δανεισμό με συνέπεια να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Στις περιπτώσεις αυτές και ανάλογα με το ύψος του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, οι αποζημιώσεις που θα λάβουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι πληγέντες, θα αφαιρεθεί από το ύψος της στήριξης που θα λάβουν από το κράτος. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News