BUSINESS & FINANCE

Κατώτατος μισθός: Το παρασκήνιο της «συμβολικής» αύξησης

5 λόγοι οδήγησαν στο +2%

Κατώτατος μισθός: Το παρασκήνιο της «συμβολικής» αύξησης

Πριν από μερικούς μήνες ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ερευνητικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς τάσσονται κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, θεωρώντας πώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία η οποία το 2020 βρέθηκε λόγω κορωνοιού σε ύφεση της τάξεως του 8,2%.

Τότε η συζήτηση είχε περιστραφεί γύρω από το εάν πρέπει η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα του κατώτατου μισθού ή να το παραπέμψει για του χρόνου «λόγω έκτακτων συνθηκών» όπως είχε γίνει και επί ΣΥΡΙΖΑ, λόγω μνημονίου. Τότε ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση η συζήτηση να γίνει κανονικά και να ειπωθεί δημοσίως γιατί δεν μπορεί να ανέβει ο κατώτατος μισθός, στην λογική πως «λέμε την αλήθεια στους πολίτες». Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η απόφαση ήταν αυτή.

Η «στροφή» να υπάρξει τελικά αύξηση της τάξεως του 2% στον κατώτατο μισθό πάρθηκε τις τελευταίες ημέρες και η απόφαση ήταν συμβολική και πολιτική, καθώς επί της ουσίας η αύξηση είναι ελάχιστη.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση είναι οι εξής:

α) με αυτό τον τρόπο αποφασίστηκε πως στέλνεται το σήμα ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης η οποία μπορεί να μην φαίνεται ακόμα αλλά είναι στα σκαριά

β) η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο έδειξε πως στον πυρήνα της πολιτικής της είναι πάντα οι πιο αδύναμοι. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού πως η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται αμέσως μετά «ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων» και αμέσως μετά από ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Αυτά τα τρία σημεία δείχνουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προς μία κατεύθυνση, που έχει να κάνει με τουςχαμηλότερα αμειβόμενους.

γ) τα σημάδια από τον τουρισμό είναι αισιόδοξα , καθώς όπως όλα δείχνουν το καλοκαίρι του 2021 θα έχει μέτρο σύγκρισης το 2019 και όχι το 2020.

δ) όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης  και

ε) δεν έχουν έρθει ακόμα οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργούν πρόσθετη αισιοδοξία.
Οι 5 παραπάνω λόγοι ήταν αυτοί έδωσαν το περιθώριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αυτή την συμβολική αύξηση, σηματοδοτώντας το πέρασμα στην επόμενη φάση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News