Business & Finance Πέμπτη 22/07/2021, 14:59
BUSINESS & FINANCE

«Βράχος» η ΕΚΤ: Χαμηλά επιτόκια για ακόμα περισσότερο

«Βράχος» η ΕΚΤ: Χαμηλά επιτόκια για ακόμα περισσότερο

Το νέο guidance για την πολιτική της παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προϊδεάζοντας ότι η στήριξή της προς την οικονομία της Ευρωζώνης θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο, στο πλαίσιο και της πρόσφατης δέσμευσής της να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται κάτω από τον στόχο του 2% εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική και τον αναθεωρημένο στόχο της για τον πληθωρισμό, πριν από δύο εβδομάδες, η ΕΚΤ είχε πει ότι οι μακριές περίοδοι χαμηλού πληθωρισμού απαιτούν ιδιαίτερα δυνατές ή επίμονες πολιτικές στήριξης, δίνοντας σήμα ότι τα μέτρα στήριξης θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Η ΕΚΤ είπε ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο στόχο του 2%. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία για την τόνωση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι «επαρκώς προχωρημένη» ώστε να συνάδει με τη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να αγοράζει ομόλογα ύψους 1,85 τρισ. ευρώ τον μήνα έως τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP για την πανδημία, και οι χαράσσοντες την πολιτική ψήφισαν υπέρ του να κρατήσουν το μέτρο αυτό στο τραπέζι για την ώρα. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα σε σημαντικά γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2021, ενώ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που ωριμάζουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2023. 

Τα επιτόκια επίσης παρέμειναν αμετάβλητα, με το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News