Business & Finance Δευτέρα 19/07/2021, 21:29
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΤ: Πέντε ερωτήσεις που ζητούν απάντηση στη συνεδρίαση της Πέμπτης

ΕΚΤ: Πέντε ερωτήσεις που ζητούν απάντηση στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Ενώ μέχρι πρόσφατα, η συνεδρίαση της ΕΚΤ της προσεχούς Πέμπτης θεωρείτο ήσσονος σημασίας, εν μέσω καλοκαιρικής ραστώνης, ξαφνικά τα δεδομένα άλλαξαν. Μετά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της ΕΚΤ στις 8 Ιουλίου, που σημαίνει μεγαλύτερη ανοχή σε υψηλότερο πληθωρισμό, η συνεδρίαση της 22ης Ιουλίου προσλαμβάνει μείζονα σημασία, λαμβάνοντας δε υπόψιν και τις διαφορετικές ερμηνείες ως προς το τι σημαίνουν για τη μελλοντική πολιτική της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομόγος της ING. 

Οι αγορές ζητούν απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με το Reuters:

1. H EKT θα αλλάξει την κατευθυντήρια γραμμή της και πώς;

H EKT αναμένεται να αλλάξει το πλαίσιο καθοδήγησης της πολιτικής της έτσι ώστε να αντακαλά το νεο στόχο της για τον πληθωρισμό που τίθεται πλέον στο 2% και ταυτόχρονα να δεσμευθεί σε μία δυναμική νομισματική στάση προκειμένου να επιτύχει αυτό το στόχο. Στη νέα κατευθυντήρια γραμμή της, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα τονίσει τα «περιθώρια χειρισμών» που αποκτά στο πεδίο του πληθωρισμού, σύμφωνα με αναλυτές. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα καταστήσει πιο δυναμική τη γραμμή της, προκειμένου να σημαδοτήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ», αναφέρει ο Νικ Κούνης, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για τις χρηματοοικονομικές αγορές της ABN AMRO. 

2. Ποιό το μέλλον του ΡΕΡΡ;

Η αλλαγή της κατευθυντήριας γραμμής της θα είναι το εύκολο μέρος. Ωστόσο, το να δώσει μία εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα ΡΕΡΡ ύψους 1,85 τρισ.ευρώ, που εκπνέει το Μάρτιο του 2022, θα είναι το δύσκολο μέρος, κάτι που δεν πρόκειται να έχει διευθετηθεί πριν από το Σεπτέμβριο. Παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μία παράταση του ΡΕΡΡ, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα προτιμήσει να τηρήσει «σιγή ιχθύος» για το συγκεκριμένο θέμα. Πρώτον, η ΕΚΤ έχει ήδη διαμηνύσει ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ θα παραμείνουν αυξημένες στο τρίτο τρίτο τρίμηνο με την επόμενη επενεξέταση του προγράμματος να έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο και δεύτερον, οι νέες προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό θα δημοσιοποιηθούν το Σεπτέμβριο και η ΕΚΤ σίγουρα θα προτιμήσει να εξετάσει πρώτα τα νέα στοιχεία προτού προβεί σε μέτρα. 

3. Η ΕΚΤ θα αυξήσει το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της;

Η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το νέο στόχο της για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 20 δισ.ευρώ όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ επιτρέποντας ταυτόχρονα και μεγαλύτερη ευελιξία. 

4. Εχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την οικονομία;

Η μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται ραγδαία αναγκάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν ξανά περιοριστικά μέτρα, σε μία εξέλιξη που πιθανόν να έχει αντίκτυπο στην ανάκαμψη. Περίπου το 90% των οικονομολόγων στο poll του Reuters δήλωσε ότι θεωρεί τις νέες μεταλλάξεις του Covid-19 ως τον υπ΄αριθμόν 1 κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί 4,5% φέτος. Ωστόσο, η Μπούντεσμπανκ εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξη καθώς προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο. 

5. Πόσο σοβαρές είναι οι διαφωνίες στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ;

Παρότι οι διαφωνίες μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές τις τελευταίες εβδομάδες, η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να αποτελέσει μία ευκαιρία για να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους. «Ακόμη και εάν κάποιοι πιστεύουν ότι χρειάζεται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, καλό θα είναι να περιμένουν έως το Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή αβεβαιότητα», αναφέρουν αναλυτές. 

Πηγή: REUTERS
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News